1 av 3
- Foto: Kawtar Chibli/TT
2 av 3
- Foto: Kawtar Chibli
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Yasri Khan: Nu lämnar jag alla mina uppdrag för Miljöpartiet

Yasri Khan (MP) berättar om varför han inte skakade hand med TV4:s reporter, och varför han lämnar alla sina uppdrag i Miljöpartiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det blev ett större fokus vid TV4 intervjun i går kväll om att jag inte skakar hand när jag hälsar på kvinnor. Jag försökte säga att för mig så är fysisk beröring med motsatta könet väldigt intimt.

Det är så jag har blivit uppfostrad. Samtidigt vill jag påpeka att det är olika för olika muslimer hur de väljer att hälsa.

Reportern vart förvånad över att man tillät sådant i MP och att man ville motverka "patriarkala strukturer".

Jag är själv stolt över att MP är normkritiskt och tillåter att vi hälsar på olika sätt då hälsningar kan se ut på olika sätt.

Vissa kramas, andra pussas, andra gnuggar näsa, men att det i slutändan måste vara den som äger sin egna kropp som måste få avgöra hur intim den vill vara samt att det måste få vara ett personligt val. För mig är inte det viktigaste om HUR man hälsar för att visa respekt. Det viktiga är att man hälsar.

Min bedömning är att arbetet för jämställdhet, demokrati och alla människors lika värde inte är beroende av hur ofta vi skakar hand med varandra. Där kan människor givetvis anse att jag har fel, men min intention är oavsett inte att förringa eller nedvärdera andra människor.

Jag är trygg i mina demokratiska värderingar. Min inställning gentemot kvinnor hoppas jag kan värderas genom mitt arbete för att stärka jämställdhet eller av de kvinnor som finns i min omgivning.

Att man vågar se hur jag behandlar, verkar och interagerar med kvinnor i min omgivning eller arbetet jag bedrivit inom den muslimska fredsrörelsen eller folkbildningsvärlden för att lyfta upp och stärka kvinnliga ledare. Eller genom mitt helhjärtade engagemang för den gröna politiken som verkar för jämställdhet.

Jag tycker det är viktigt med en acceptans kring att vi får vara olika som individer samt att det som är viktigt är att man behandlar varandra med respekt och kan verka tillsammans för en inkluderande, tolerant värld och står upp för mångfald.

Hur allt porträtteras i media eller i den efterföljande samhällsdebatten har jag ingen kontroll över. Men jag upplever tyvärr att det skett en samhällsförskjutning sedan länge.

Jag minns 2010 då vi som samhälle stod emot SD:s migrationspolitik och tyckte det var förskräckligt när de proklamerade att Islam och muslimer är det största hotet mot Sverige. 2016 så lever vi i en ny samhällsdebatt där de sakerna inte längre är självklara.

Samhällsdebatten har blivit så polariserande att utrymmet för nyansering är väldigt begränsad. Svart eller vitt. Och det gör mig ytterst bekymrad.

Det finns ett stort arbete som behöver göras om människor ska kunna förstå varandra och kunna leva tillsammans. Förståelse, nyansering och lösningar borde vara fokus. Vi behöver röra oss bort från svartvita porträtteringar av ”andra”.

I det samhällsklimatet som finns idag så undrar jag om politik verkligen är något för mig och om jag vill bidra till att vara en medial cirkusclown. Jag blir väldigt trött på alla åsikter som tillskrivs mig för att jag är ”annorlunda”.

Samtidigt vet jag hur oerhört viktigt det är att fortsätta kämpa för ett samhälle som står upp för mänskliga rättigheter, allas lika värde, demokrati, inkludering och mångfald.

Jag har dock landat i att jag föredrar att verka inom det civila samhället där lösningsfokus och sakpolitiskt engagemang ligger före svartvita taktiska förenklingar av den andre och tid kan läggas ner på vad vi faktiskt kan göra för att förbättra och inte stannar vid att misstänkliggöra varandra i det mediala/politiska spelet. Av den anledningen kommer jag att säga upp min nominering i partistyrelse.

Jag vill dock poängtera att MPs sammanhållning bakom Mehmet under den här tiden bara har fått partiet att växa i mina ögon. Och jag är inte ensam om det.

Jag hoppas dock att tiden en dag är mogen för alltfler att kunna ta plats i politiken med bakgrund i det muslimska civilsamhället i ett mer tillåtande samhällsklimat och att det är en viktig kamp att föra.

Yasri Khan

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.