Republikanska föreningen vill att media ska granska kungahuset hårdare.
1 av 3
Republikanska föreningen vill att media ska granska kungahuset hårdare. - Foto: Privat/TT
Magnus Simonsson.
2 av 3
Magnus Simonsson. - Foto: Privat
Prins Carl Philip.
3 av 3
Prins Carl Philip. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Sluta fjäska för kungahuset, media

Republikanska föreningen: Sveriges journalister måste lägga bort den hovsamma underdånigheten och behandla kungen som den makthavare han är.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Republikanska föreningen på Facebook, Twitter, Instagram och Google+:
www.facebook.com/repf.sewww.twitter.com/repfwww.instagram.com/repfsewww.google.com/+repfse

I går klockan 21:30 mötte Carl Philip Bernadotte media på Danderyds sjukhus med anledning av att han och hans fru Sofia Hellqvist Bernadotte hade fått sitt första barn.

Gårdagskvällen kunde ha fått vara ett tillfälle då familjen hade kunnat ägna sig helt åt varandra och förlossningen hade därmed inte varit en angelägenhet för någon annan än de själva. Vad som för oss vanliga dödliga skulle vara en sådan högst privat familjehändelse gjorde hovet till en presskonferens.

Det påstås ofta att kungliga bröllop och barn ökar stödet för monarkin. Kungahuset är i alla fall duktiga på att framställa sig som de själva vill uppfattas och de försöker vinna sympatier genom att göra sina familjehögtider till offentliga angelägenheter.

De har tagit kommandot över nyhetsflödet och inte enbart genom att kalla till presskonferenser. Genom sina kanaler i sociala medier lägger de ut privata bilder till allmän beskådan och dessa bilder publiceras sedan okritiskt och oreflekterat av många medier.

Kungahuset lyckas på alla sätt styra bilden av sig själva i media och kan därmed hålla sig undan granskning och kritik.

Svenska medier fyller en viktig funktion i vårt demokratiska samhälle och de tar vanligtvis denna roll på stort allvar. Medierna har lärt sig att granska näringslivets och politikens makthavare. De gräver fram uppgifter som avslöjar orättvisor och oegentligheter.

När det kommer till kungahuset, en ur demokratisk synvinkel högst tvivelaktig institution, släpper svenska medier sina normala krav på integritet och oberoende.

Ideal och journalistiska principer ersätts med rojalistiskt fjäsk och underdånighet. Det handlar inte längre om rationell utan om emotionell journalistik. Således fylls tidningar, radio och tv av okritiska hyllningar av monarkin och osmakligt underdåniga reportage.

Få redaktörer går mot strömmen när det handlar om att beskriva kungahusets leverne. Anledningen måste vara att det finns en påtaglig ovilja mot att politisera något som i grund och botten är väldigt politiskt, nämligen det svenska statsskicket.

Medierna gömmer sig bakom begreppet allmänintresset. Dessvärre är det nog så att när medierna med noggrannhet undviker all form av kritisk granskning kommer hovet även fortsättningsvis att lyckas med att styra bilden av hur kungahuset uppfattas i den allmänna opinionen.

Statschefen Carl Gustaf Bernadotte undgår för det mesta seriös granskning. Detta trots att han får anses vara en av Sveriges mäktigaste opinionsbildare med ett omfattande nätverk av politiker, journalister och näringslivstoppar.

Sveriges journalister måste lägga bort den hovsamma underdånigheten och behandla kungen som den makthavare han är. Medierna har ett ansvar att inte okritiskt göra reklam för ett omdiskuterat statsskick.

Kungar och drottningar, prinsar och prinsessor hör till sagans värld. De borde inte vara del av ett i andra avseenden demokratiskt land som Sverige.

Jag efterlyser kritisk granskning och opartiskhet gentemot det förlegade och odemokratiska system som monarkin utgör.

Det ligger nära till hands att raljera över mediernas krypande, men i grunden handlar detta om en central del av vår demokrati. Vårt statsskick förtjänar verkligen att granskas på ett betydligt mer seriöst sätt av våra medier.

Magnus Simonsson,
Generalsekreterare, Republikanska föreningen

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.