Mona Lundgrens man våldtog hennes dotter – nu berättar Mona om det hemska.
Mona Lundgrens man våldtog hennes dotter – nu berättar Mona om det hemska. - Foto: Privat

Mona Lundgren: Jag var gift med en pedofil

Mona Lundgren skriver om det allra hemskaste. Om sin starka dotter, och om pappan som begick det värsta brottet en far kan göra.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mona Lundgren är 50 år och
egen företagare.

Hon bloggar på MonasUniversum.se

Det här inlägget går att läsa i sin helhet här.

Så kom då dagen jag kan berätta varför jag mått så in i helvete dåligt.

För ganska exakt två år sedan, april 2014, blev jag kallad till ett möte. Där uppdagades det att min äldsta dotter blivit våldtagen. Hon fyller denna sommar 25 år.

Informationen jag fick var fruktansvärd men det som fullkomligt slog undan benen på mig var när hon berättade att det var hennes pappa som var förövaren. Första gången var hon fyra år. Att hon vet det beror på att hon minns alla detaljer i sitt rum och vi flyttade därifrån när hon var fyra.

Min värld rasade. Totalt. Skuld. Skam. Vrede. Tårar. Hat. Och ännu mera skuld. Varför såg jag inget? Vi skilde oss när hon var sex år.

Några månader efter att jag flyttade försökte han penetrera henne hela vägen (han är stor) och sabbade henne totalt. Alla gånger under alkoholens influenser. Idag har hon stora fysiska problem när hon ska kissa. En direkt orsak.

Många historier har man kunnat läsa i tidningar om flickor som hittar på. Om flickor som vill ha uppmärksamhet. Om flickor som vill ha bekräftelse. Jefligt tråkigt.

Jag önskar att min dotter hade tillhört den kategorin, men tyvärr inte. Hon skötte sig alltid i skolan, hade bra betyg, var en bra kompis, en bra dotter. Aldrig. Några. Problem. Bara det normala tonårstjafset.

Tills hon var 13 år. Då dog min exmans fru, som stod min dotter mycket nära. Då började 5 års helvete med skärande. Alla trodde att det berodde på frun som dött. Men hon sa inget om den verkliga orsaken. För att skydda sina syskon som då var runt två år.

Min dotter kunde inte leva med tanken på att syskonen även skulle behöva bli av med sin pappa och för hennes del var det aldrig tu tal om att han skulle göra något dumt mot dom. Det var ju henne han hade valt för sina behov.

Det var också då hon bestämde sig för att flytta hem till oss på heltid och bara vara hos sin pappa då och då. I dag frågar jag henne: ”Hur kunde du ens vara där, hur kunde du umgås med pappa?” Hennes svar: ”Jag stängde av, då gick det”.

Nåväl. I tjugo år bar hon på detta.

För två år sedan hade allt nått en nivå där det var frågan om att kunna fortsätta leva, eller kasta in handduken för gott. Hon valde livet. I januari 2014 börjar hon gå hos en psykolog som jobbar med sexuellt utnyttjade.

Tre månader senare blir vi kallade till ett möte hos psykologen och får då reda på det här. Jag är förvisso inte så objektiv men om jag ska lyssna till andra så är hon inte bara vacker på utsidan, hon är otroligt smart, klok och en massa andra superlativ. Hon har alltid varit extremt intresserad av psykologi och man kan säga att hon är den som varit klokast av oss två det senaste två åren.

Min reaktion blev den värsta tänkbara. Bortsett från sparken i magen och det faktum att jag bara ville lägga mig ner och dö av skuld över att jag uppenbarligen varit den värsta mamman i världen, som inte såg något, ville jag även döda honom. Satan som jag hatade honom. Helvete som jag planerade hämnd.

Allt medan dottern gick i specialterapi. För att ni ska förstå djupet av det som hände kan jag citera en av utredarna hos polisen: ”Under mina 16 år som utredare är det här bland det grövsta jag har hört”.

Kändes ju väldigt bra att höra som mamma. Not. Jag vände ut och in på mig själv. Hur hade jag kunnat missa det här? Jag, som den fördomsfulla och inskränkta människa jag är, har alltid hävdat att ”mammor som inte ser är inte värda att vara mammor”. Den avsky jag kände för mig själv var bottenlös. Man kunde omöjligt svika ett barn på ett värre sätt.

Jag. Såg. Ingenting.

Sent i höstas förra året bestämde hon sig för att göra en polisanmälan. Fortfarande inte för att ”sätta dit” honom utan för att hon ska kunna stå med rak rygg. Hennes dröm, som sakta vuxit sig stark de senaste två åren, är att åka runt och föreläsa i skolor.

I förra veckan var min exman, som jag var tillsammans med i 12 år, inne på förhör hos polisen. Igår fick vi besked om att åklagaren lägger ner målet. Inte för att han inte finner 24-åringen trovärdig, tvärtom. Hon är extremt trovärdig och detaljerad.

Dessvärre är det så att ett mål aldrig går till rättegång om inte åklagaren tror på en fällande dom och för att få det krävs bevis. Det finns inga. Det är ord mot ord. Han nekar. Givetvis. Jag önskar att man hade kunnat åtala honom eftersom han idag är omgift för tredje gången och har ett barn som är under 10 år.

Man kan ju då undra hur jag har mage att hänga ut honom här när han således aldrig kommer bli dömd men vet ni, det skiter jag fullkomligt i. Min dotter har i över 20 år tagit hänsyn till allt och alla men nu får det fanimej vara nog. Hon har varit inne på ett antal polisförhör och det råder ingen som helst tvekan om att polisen anser henne vara trovärdig till 100%.

Jag kan säga så här. Nu fattar jag en hel del saker som pågått genom åren. Avslöjandet ledde till en dominoeffekt. Nu fattar jag varför hon vid två tillfällen, när hon var liten, skrek som en galning när vi var hos doktorn (manliga) och hon blev ombedd att klä av sig. Jag minns det mer än väl. Båda gångerna blev hon så rabiat att jag var tvungen att gå därifrån. Och skämmas. Blev skitirro på henne. Jättebra mamma.

Nu förstår jag varför jag, på riktigt, inte har sett min dotter naken sedan hon var i 6-7-års åldern. Hon har varit manisk med att låsa badrumsdörren och sin sovrumsdörr. M a n i s k.

Nu förstår jag varför hon skar sig sönder och samman så mycket och under så lång tid under tonåren.

Nu förstår jag varför hon gick med hörlurar i öronen (små pluppar ni vet) dygnet runt och då menar jag dygnet runt. Till och med när hon skulle sova. Idag berättar hon att det var ”för att slippa tänka”.

Jag har hundra andra detaljer som jag nu förstår varför.

Nu vet jag.

Min dotter är sjukt stark. En av poliserna sa till mig vid ett tillfälle: ”Vet du vad Mona, du behöver inte vara orolig över din dotter, hon kommer att greja det här. Jag har träffat tillräckligt många drabbade genom åren för att verkligen veta att hon k o m m e r klara det. För hon har bestämt sig för att göra det.”

Min 24-åring heter Johanna. På hebreiska betyder Johanna Guds gåva.

För mig betyder hon Mod.

Mona Lundgren

---

Författaren Elaine Eksvärd har tidigare berättat om hur hon utsattes för övergrepp av sin pappa. Läs hennes starka text här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.