Gustaf Silenstam och Asal Gohari (SSU) svarar på LUF:s artikel om marknadshyror.
1 av 3
Gustaf Silenstam och Asal Gohari (SSU) svarar på LUF:s artikel om marknadshyror. - Foto: SSU/TT
"Dagens situation är resultatet av avsaknaden av bostadspolitik de senaste 20 åren. Politiken har backat från sitt ansvar och överlåtit byggandet till marknaden".
2 av 3
"Dagens situation är resultatet av avsaknaden av bostadspolitik de senaste 20 åren. Politiken har backat från sitt ansvar och överlåtit byggandet till marknaden". - Foto: TT
Gustaf Silenstam och Asal Gohari (SSU).
3 av 3
Gustaf Silenstam och Asal Gohari (SSU). - Foto: SSU

Bostadsbristen suger – fler hyresrätter är lösningen

SSU Uppland: Att införa marknadshyror skulle ge förödande effekter för oss unga.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Asal Gohari är ordförande för SSU Uppsala.

Asals twitter @asalgm.

Gustaf Silenstam är vice ordförande SSU Uppsala.

Gustafs twitter @silenstam.


LUF Uppsalas Filip Jovicic och Amanda Kanage skriver på Nyheter24 att bostadsbristen suger och att lösningen är att införa marknadshyror. Vi delar analysen att bostadskrisen suger.

I dag är det 353 000 unga vuxna som skulle vilja ha en egen bostad men som saknar det. Det är oacceptabelt att unga behöver bo hos sina föräldrar, tvingas tacka nej till sin drömutbildning eller i bästa fall får ett tredjehandskontrakt.

När det kommer till lösningar på bostadskrisen slutar dock vår och LUF:s gemensamma analys. SSU menar att det behövs en politik som ökar byggandet av billiga hyresrätter.

Att införa marknadshyror skulle i stället ge förödande effekter för oss unga.

När marknadshyror infördes i Norge steg hyrorna med 60 procent på sex år. I Helsingfors innebar motsvarande politik att hyrorna ökade med 42 procent på fem år.

Det är alltså ingen hemlighet att marknadshyror skulle leda till chockhöjda hyror. Det skulle slå hårt mot vanligt folk och extra hårt mot oss unga med begränsad ekonomi.

Starka branschintressen såsom Fastighetsägarna förespråkar marknadshyror. Det är inte konstigt, deras vinst hade ökat rejält om marknadshyror infördes.

Men varför ett politiskt ungdomsförbund är för ett sådant förslag är för oss obegripligt. SSU har alltid som utgångspunkt att de politiska förslag vi driver ska förbättra ungdomars situation i samhället. LUF verkar inte dela den inställningen.

LUF skriver vidare att förorten får betala för “hyresregleringen” men saknar empiriska belägg. Marknadshyror skulle snarare leda till ökad segregation och klyftor mellan ytterstad och innerstad eftersom endast de med stark ekonomisk köpkraft skulle ha råd med lägenheter i storstäderna.

Det stämmer inte heller att det finns en hyresreglering i Sverige. Dagens bruksvärdessystem för att sätta hyror handlar om att parterna på marknaden, fastighetsägarna och hyresgästerna, möts vid förhandlingsbordet.

Det är alltså inte staten som bestämmer hyrorna.

Dagens situation är resultatet av avsaknaden av bostadspolitik de senaste 20 åren. Politiken har backat från sitt ansvar och överlåtit byggandet till marknaden.

Under Alliansregeringens åtta år stannade bostadsbyggandet av som mest. Nuvarande regering lägger om politiken med ökade byggsubventioner och ambitiösa byggmål.

Dessutom växlar rödgröna kommunledningar runt om i landet, inte minst i Uppsala, upp bostadsbyggandet rejält. Men det krävs mer.

SSU driver på för utökade byggsubventioner, regelförenklingar och att det byggs fler billiga hyresrätter som unga kan ha råd med. Unga behöver inte höjda hyror, de behöver någonstans att bo.

Asal Gohari
ordförande SSU Uppsala

Gustaf Silenstam
vice ordförande SSU Uppsala

---

LUF:s artikel om marknadshyror kan du läsa här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att marknadshyror ska införas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.