Grön Ungdom tycker fokuset i miljödebatten måste ligga på rätt ställe.
1 av 3
Grön Ungdom tycker fokuset i miljödebatten måste ligga på rätt ställe. - Foto: Privat/Privat
Axel Hallberg, Grön Ungdom.
2 av 3
Axel Hallberg, Grön Ungdom. - Foto: Privat
Oliver Björklund, Grön Ungdom.
3 av 3
Oliver Björklund, Grön Ungdom. - Foto: Privat

Att plocka upp skräp kommer inte lösa miljöproblemen

Grön Ungdom: Vi har inga problem med att plocka skräp i skogen på väg hem, men fokus måste ligga på politiken.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Människan har ett ansvar som sträcker sig utanför sin person och längre än sin generation. För oss som erkänner klimat- och miljöfrågan som en politisk fråga är detta en självklarhet.

Vi blir därför besvikna när en aktör som Supermiljöbloggen lägger det stora ansvaret att förhindra miljöförstörelse på individen genom att uppmana hen att plocka #ettskräpomdagen.

Förra veckan skrev Supermiljöbloggen, en blogg som drivs med syfte att sprida aktuella nyheter om miljö och klimat, ett inlägg med rubriken “Grön Ungdom hånar kampanj för renare natur”.

I inlägget skrivs det om hur vi kritiserat en kampanj som bloggen driver under namnet #ettskräpomdagen som går ut på att människor ska plocka upp och fota skräp i naturen för att sedan lägga skräpet i en återvinningsstation.

Vi vill förtydliga att vår inställning till kampanjen inte beror på att vi inte håller med om idén av ett gemensamt ansvar för vår gemensamma miljö. Vår kritik grundar sig i att vi anser att kampanjen reducerar miljöfrågan till en fråga om individen snarare än politiken.

Med en plastproduktion som fördubblats bara de senaste 15 åren och studier som säger att 10 procent av producerad plast så småningom blir till skräp i haven står Europa i en situation där flera miljoner ton plastskräp hamnar i europeiskt vatten varje år.

Inte nog med att naturen blir mindre trivsam att vistas i av de 8 000 kubikmeter skräp som sköljs upp längs Bohuskusten varje år men de djur och den natur som lever i denna miljö löper väldigt illa på grund av människans vanvård av naturen.

Med detta som bakgrund anser vi att det är osunt att driva en kampanj som vädjar till enskilda miljömedvetna människor att bära skulden och plocka skräp sporadiskt. Vi anser att åtgärder för att vända denna negativa trend i första hand måste vara politiska.

Vår kritik riktas inte alls mot de människor som i sin vardag hjälps åt för att hålla naturen fri från nedskräpning. Vi ser positivt på att alla som deltagit i #ettskräpomdagen känner stort engagemang och ansvar i miljöfrågan.

Miljörörelsen måste vara en bred rörelse. Vi måste inkludera alltifrån skräpplockande marinbiologer till moppekillar i mjukisbyxor, äldre män på landsbygden, trendmedvetna veganer, banktanter och häftiga bloggare.

Just därför anser vi att Supermiljöbloggen som en relevant aktör i miljödebatten behöver ta ett större ansvar för att samla människor kring idén att miljön och klimatet i slutändan behöver räddas genom politisk reform – inte vardagsheroism.

I Sverige behöver vi arbeta för att böter för nedskräpning tilldelas i högre utsträckning än i dag samt säkerställa att alla kommuner aktivt motarbetar den ökande nedskräpningen i parker, på gator och i naturen.

Internationellt behöver vi jobba för att minska konsumtionen av engångsartiklar i plast, förbjuda farliga mikroplaster i vardagsprodukter och säkerställa att länder tar ett ordentligt ansvar för att hålla sina hav fria från skräp.

Samtidigt behöver vi ständigt sträva efter att få till ett cirkulärt ekonomiskt system där vi tar till vara på de råvaror som redan finns i omlopp i stället för att ständigt producera nytt samtidigt som vi förstör naturen med gamla produkter och material.

Att som relevant aktör i miljödebatten använda sitt utrymme för att uppmana människor plocka skräp anser vi vara en felprioritering vad i ambitionen att uppnå gröna förändringar.

Vi har inga problem med att plocka skräp i skogen på väg hem. Vi är dock ännu hellre med och utformar och diskuterar politiska lösningar som säkerställer en framtid där en kampanj som #ettskräpomdagen inte behövs från första början.

Vi hoppas att även Supermiljöbloggen vill vara en del av denna politiska diskussion framöver.

Axel Hallberg,
Miljöpolitisk talesperson Grön Ungdom

Oliver Björklund,
Ekonomisk-politisk talesperson Grön Ungdom
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.