- Foto: Claudio Bresciani

Vården måste hjälpa de barn som utsätts för övergrepp

Liberalerna Stockholm: Behoven hos människor som utsatts för övergrepp ser olika ut och uppstår vid olika tider i livet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att barn utsätts för sexuella övergrepp är ofta en tanke som är så svår att vi vill slippa tänka den. Ändå vet vi mycket väl att detta fundamentala svek från vuxenvärlden drabbar tusentals barn. Många av offren fortsätter också drabbas när övergreppen upphört; för vissa blir det ett livslångt trauma.

Samhället får inte svika de som utsätts. Förebyggande insatser behövs, liksom strängare straff för förövare som förstör någons barndom. Landstingens ansvar är att hälso- och sjukvården ger rätt stöd till de drabbade; oavsett hur svåra problem de fått, om det är vård eller annan hjälp de behöver.

Därför ger vi nu i Stockholm direktiv om en översyn av den vård som erbjuds personer som utsatts för sexuella övergrepp som barn – hur ser vårdutbudet ut, och hur kan det utvecklas?

Den intellektuella insikten i vidrigheten av sexuella övergrepp överträffas av de personliga skildringar som vi ibland får ta del av. En av de som gripit mig allra mest är författaren Elaine Eksvärds berättelse i sin bok ”Medan han lever”.

Eksvärd synliggör barns utsatthet, liksom behovet av stöd till dem som drabbas, på ett utlämnande och mycket starkt sätt. Efter att ha läst hennes bok, fått träffa och lyssna till henne har jag blivit ännu mer övertygad om att vi behöver tydliggöra samhällets insatser för att förebygga sexuella övergrepp, och hjälpa de barn som drabbats.

Förebyggande insatser måste riktas mot dem som riskerar att bli förövare. I Stockholm läns landsting driver vi bland annat PrevenTell, en nationell hjälplinje för den som riskerar att utsätta andra för övergrepp. Men vårt fokus och vår medkänsla ligger hos offren.

Hälso- och sjukvården måste stå väl rustad dels att möta barn som utsatts för övergrepp, dels vuxna som behöver bearbeta sina upplevelser från barndomen och naturligtvis även de som utsätts i vuxen ålder. Bemötandet och möjligheten att slussa vidare inom vården är A och O, då situationen för många är stigmatiserande.

Behoven hos människor som utsatts för övergrepp ser olika ut och uppstår vid olika tider i livet. En modern hälso- och sjukvård ska erbjuda adekvat behandling och stöd oavsett omständigheter. Det kan handla om samtalskontakt, psykiatrisk behandling men också vård inom exempelvis gynekologin.

Utbyggnaden av den psykiska hälsovården har ökat tillgången till psykosocialt stöd i primärvården för alla stockholmare, men för vissa finns behov av mer specialiserad vård inom psykiatrin.

Den vården finns, men vi har ett behov av att utveckla kompetensen att både möta och identifiera adekvat behandling för personer som utsatts för sexuella övergrepp. En av de aktörer jag träffat är organisationen Wonsa, dit privata husläkarmottagningar kan remittera patienter för särskild specialiserad vård.

Informationen om vilken hjälp och vård som finns måste vara tydlig. I dag guidar 1177 Vårdguiden bra till civilsamhällets olika stödjande verksamheter. Det är ett viktigt komplement till den offentligt finansierade vården, men vi måste bli bättre på information om hälso- och sjukvårdens möjligheter att hjälpa.

I den genomlysning av vården för den som utsatts för sexuella övergrepp som barn som jag nu tar initiativ till kommer vi att få svar på flera av de viktiga frågor vi har anledning att ställa.

Anna Starbrink (L)
Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholms län

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.