Liberala studenter tycker sockerskatt är en dålig idé.
1 av 3
Liberala studenter tycker sockerskatt är en dålig idé. - Foto: Privat/NTB scanpix
"Sverige behöver inte fler punkskatter och mer trygghetsnarkomani".
2 av 3
"Sverige behöver inte fler punkskatter och mer trygghetsnarkomani". - Foto: NTB scanpix
Per Aronsson.
3 av 3
Per Aronsson. - Foto: Privat

Göran Greiders sötsug får aldrig straffa oss andra

Liberala studenter: Sverige behöver inte fler punkskatter och mer trygghetsnarkomani.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vad har rökare, soffpotatisar och gottegrisar gemensamt? Alla tre retar upp folkhälsans främsta företrädare, Gabriel Wikström.

I sitt krig mot allt onyttigt i samhället har Wikström nu fått förstärkning från Göran Greider, mannen som vill att staten hjälper honom att sluta äta gottesaker genom att höja momsen på godis. Till min stora förvåning finns det dessutom ett stort stöd för en punktskatt på socker bland Sveriges befolkning.

Nu får det vara nog, sosse-Sverige! Det räcker nu, tillochmed med svenska mått. Att staten ska reglera hur mycket socker vi stoppar i oss genom att straffbeskatta godsaker är inte något som hör till statens legitima uppgifter.

Nu kommer säkert Sveriges samlade socialister och socialdemokrater säga ”men ska vi låta den onda kapitalistiska karamellfabrikanten sko sig rik på fetman i samhället?” Så kan mycket väl bli fallet om vi placerar förtroende i Sveriges medborgares förmåga att själva avgöra hur mycket sötsaker de bör äta.

Det borde ha räckt med att åberopa sunt förnuft och eget ansvarstagande till människor som Göran Greider för att lösa den här frågan. Vill du inte äta så mycket godis, köp inte godis då! Men eftersom vi bor i Sverige, där både eget ansvarstagande och sunt förnuft är utrotningshotade, går detta emellertid inte att göra.

Då den nyliberala lösningen, det vill säga eget ansvarstagande, mindre skatter och en minskad statlig inblandning i medborgarnas liv, aldrig verkar intressera det svenska folket, tänkte jag komma med ett förslag till våra moderna Willy Wonkas. Ett förslag som kommer hjälpa människor som Göran Greider att gå ner i vikt samtidigt som de får trycka i sig sitt godis utan att godsaker punktskattas för normalviktiga gottegrisar som jag.

Aspartam är ett sötningsmedel som är 200 gånger sötare än vanligt socker. Det är en metylester av aminosyrorna asparaginsyra och fenylalanin. Eftersom det är så sanslöst sött behövs det enbart minutiösa mängder för att söta.

Om karamelltillverkarna börjar producera sina storsäljande godissorter sötade med aspartam (parallellt med det vanliga godiset såklart) så skulle svenska folket kunna välja mellan vanligt hederligt godis eller näst intill kalorifritt godis utan socker.

Men Aspartam är ju livsfarligt? Att döma av bilden som har målats upp i media är det föga förvånande att aspartam beskylls för att orsaka allt från cancer till demens. Snart anklagas väl aspartam för att ha mördat Palme också.

När det amerikanska livs- och läkemedelsverket FDA har gått igenom över 100 vetenskapliga artiklar utan att hitta skäl för att ändra sin syn på att aspartam är säkert för mänskligt bruk, borde frågan vara avgjord. För de som ändå inte litar på amerikansk expertis går det utmärkt att förkovra sig i lite av forskningen på egen hand (1-4).

Sverige behöver inte fler punkskatter och mer trygghetsnarkomani. Sverige behöver istället låta individer få leva sitt liv utan statliga hängslen och livrem när minsta lilla fara uppträder i samhället.

Det är farligt att leva, man kan ju faktiskt dö. Därför är punktskatt på socker för att gottegrisar inte kan behärska sig fel väg att gå. Att söta våra geléhallon med aspartam istället för samhällets värsta gottegrisars skull är en mycket bättre idé.

Per Aronsson,
Ledamot Liberala studenters riksstyrelse

---

1. A. S. Leon, D. B. Hunninghake, C. Bell, D. K. Rassin, T. R. Tephly, Safety of long-term large doses of aspartame. Archives of internal medicine 149, 2318-2324 (1989).

2. H. H. Butchko et al., Aspartame: review of safety. Regulatory toxicology and pharmacology : RTP 35, S1-93 (2002).

3. B. A. Magnuson et al., Aspartame: a safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiological studies. Critical reviews in toxicology 37, 629-727 (2007).

4. D. M. Martyn et al., Dietary intake of four artificial sweeteners by Irish pre-school children. Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment 33, 592-602 (2016).

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.