Anna König Jerlmyr (M) vill ha kortare sommarlov.
Anna König Jerlmyr (M) vill ha kortare sommarlov. - Foto: Privat/TT

Det är dags att vi gör sommarlovet kortare!

Moderaterna Stockholms stad: De långa sommarlovens effekter är särskilt förödande för de studiesvaga och socioekonomiskt utsatta eleverna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu går flertalet av Sveriges elever på sommarlov. För många elever är det en efterlängtad tid och en period till att återhämta sig inför ett nytt läsår.

Tyvärr är det alldeles för många elever som inte känner sommarlovslängtan, utan i stället upplever en oro och stress över att inte ha något att göra eller över att få spendera sommarlovet ensam hemma.

Trots att många kommuner erbjuder både fritids och kostnadsfria sommarlovsaktiviteter är det allt för många barn som upplever passivitet under de långa uppehållen.

De långa sommarloven på upptill tio veckor infördes år 1842 och har sitt ursprung i bondesamhället, en tid där de flesta barnen fick vara hemma och hjälpa till i jordbruket.

I dag ser verkligheten annorlunda ut, föräldrarnas totala semester är i dag hälften så lång som sommarlovet. Därtill kommer alla andra lov samt dagar då skolorna är stängda för planering.

Många föräldrar försöker dela upp semestern mellan sig för att barnen ska få vara hemma under sommarlovet. För ensamstående föräldrar är det ofta omöjligt att få ihop både lov och semester.

Majblommans sommarlovsrapport 2016 visar att var femte förälder och var tredje ensamstående förälder anser att planeringen av sommarlovet är förknippat med svårigheter. Var tredje förälder uppger dessutom att barnet varit på egen hand och tagit hand om sig själv i minst en vecka under sommarlovet.

Förutom att sommarlovet är en utmaning för många barnfamiljer, ser vi ett stort behov av att utöka undervisningstimmarna i skolan genom att införa ett treterminssystem. Det bärande argumentet för detta handlar om kvaliteten och omfattningen av utbildningen.

Sverige har idag 200 undervisningstimmar färre än genomsnittet för OECD-länderna, parallellt med att Sverige rasar i PISA-studierna. Fler undervisningstimmar i ämnen som matematik, idrott och programmering kan på så sätt stärka elevernas kunskaper och inlärningsförmåga.

Införandet av ett nytt treterminssystem är ingenting som kan göras i en handvändning. Utan anpassningen behöver ske först efter att utbildningsplatserna på lärarutbildningen blir fler och när lärare fått stöd av lärarassistenterför att kunna frigöra mer tid i klassrummet.

De långa sommarlovens effekter är särskilt förödande för de studiesvaga och socioekonomiskt utsatta eleverna. En studie från Johns Hopkins University i Baltimore visar att barn från ogynnsamma socioekonomiska områden lärde sig lika mycket som barn på skolor i gynnsamma socioekonomiska områden.

Dessvärre hamnade barnen från ogynnsamma socioekonomiska områden efter i skolan under sommarmånaderna. Förklaringen var att de socioekonomiskt starka föräldrarna kunde fylla sina barns sommarlov med ett lärorikt innehåll, som språkresor, aktiviteter och specialkurser.

I takt med att kunskapsresultaten sjunker i Sverige och att flertalet av eleverna får spendera sommarlovet ensamma, behöver vi ett skolsystem som är anpassat till dagens samhälle. Ett kortare sommarlov gör det enklare att fylla lovet med meningsfulla aktiviteter utan att göra hål i föräldrars plånböcker, samtidigt som elevernas kunskapsresultat höjs.

Jag vill att fler barn ska ha ett innehållsrikt sommarlov som är fyllda med härliga sommarlovsminnen, samtidigt som de får ta del av mer undervisning och mer viktig kunskap för framtiden.

Anna König Jerlmyr (M),
Oppositionsborgarråd, Stockholms stad

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.