Charlotte Törnstrand skriver om betyg.
1 av 3
Charlotte Törnstrand skriver om betyg. - Foto: Privat/TT
Charlotte Törnstrand.
2 av 3
Charlotte Törnstrand. - Foto: Privat
"Den svenska skolan behöver mindre prat och mer verkstad".
3 av 3
"Den svenska skolan behöver mindre prat och mer verkstad". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

I dag tar min klass studenten – våra betyg är inte rättvisa

Moderat: Att betygen i våra kuvert är rättvisa är oerhört viktigt. Men tyvärr ser det inte ut så i dag.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag tar jag studenten. Jag har längtat efter den här dagen i tre års tid och äntligen är dagen snart här. Tillsammans med mig kommer många studenter att springa ut och möta framtiden.

I handen håller vi ett kuvert med våra betyg. De är vår biljett in i framtiden. Våra betyg kommer avgöra vilken typ av utbildning vi kommer in på, som kommer påverka vilket typ av jobb vi kommer få, som kommer påverka vilken typ av lön vi kommer få, vilket i slutändan kommer påverka vilket typ av liv vi kommer att kunna leva. Att betygen i våra kuvert är rättvisa är därför oerhört viktigt. Men tyvärr ser det inte ut så i dag.

Vi är många som kan vittna om godtyckligt satta betyg och att den individuella relationen med läraren påverkar betygsättningen. Flera av oss som springer ut den här våren må ha samma betyg i kuvertet, men det betyder inte att vi har presterat på samma nivå på prov och examinationer.

Det behövs reformer för ett rättvisare betygssystem och för att bromsa betygsinflationen. Det ska inte spela någon roll vilken skola du går på, samma kunskapskrav ska råda överallt.

Senast i april lämnade tre elever in samma skrivuppgift till tre olika lärare och fick tre olika betyg. Att elever inte bedöms likvärdigt för sina kunskaper är ett hån mot det svenska utbildningsväsendet och reformer behövs nu. I England, Nederländerna och Danmark sätts betyg av en eller flera examinatorer med goda resultat.

Jag tycker det är hög tid att införa externa examinatorer, anonyma prov samt tillåta överlagande av betyg. Elever ska inte bli bedömda för sin relation till läraren, politisk åsikt eller hur man tidigare presterat i andra kurser.

Lärares betygssättning räknas som myndighetsutövning och måste ske oberoende av lärarens åsikter om eleven. Betygsdokumentet är något vi elever kommer att bära med oss resten av våra liv och en felaktig bedömning kan kosta oss vår framtid.

När Gustav Fridolin nu fått förnyat förtroende, vädjar jag att han tar utbildningspolitiken på allvar. I stället för utbildningsministerns förslag om att skolan skulle fixas på 100 dagar eller oseriösa Youtubeklipp måste reformer för en rättvisare bedömning införas.

Den svenska skolan behöver mindre prat och mer verkstad. Vi måste införa förändringar som gör att kuvertet med betyg i framtiden innebär en rättvis chans för alla elever att uppnå sina drömmar.

Charlotte Törnstrand,
Ledamot, MSU Stockholm

/
/
MSU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.