- Foto: Israels ambassad / TT

Israels ambassadör: Sverige hotas av islamistisk terror – precis som Israel

Isaac Bachman: "Sverige och Israel hotas av exakt samma sorts terrorism – den radikala islamistiska terrorn – och vi hotas av den på grund av samma anledning".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Isaac Bachman är Israels ambassadör i Sverige.

Under de senaste åren har vi i Sverige sett en ökad medvetenhet om det hot terrorism utgör mot dess invånare. Svenska terrorexperter syns allt oftare i TV, den förra regeringen utsåg en nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, den nuvarande regeringen har tillskjutit ytterligare medel för terrorbekämpning och drivit igenom flera nya lagar i ett försök att förebygga terrorism i Sverige.

Samtidigt som det alltså är tydligt att det finns en ökad medvetenhet om det hot terrorism utgör mot Sverige är det underligt att samma land inte har någon som helst förståelse för Israels kamp mot terrorn. Jag antar att anledningen till denna oförståelse grundar sig på att svenskar i allmänhet tror att det finns en skillnad mellan den terrorism som hotar Israel och den som hotar Sverige. Jag tror tyvärr att denna uppfattning är felaktig.

Sverige och Israel hotas av exakt samma sorts terrorism – den radikala islamistiska terrorn – och vi hotas av den på grund av samma anledning – vi representerar allt det som radikala islamistiska terrorister avskyr: demokrati, ett öppet och fritt samhälle, jämställdhet och religionsfrihet. Sverige deltar dessutom i den internationella koalition som kämpar mot IS vilket enligt terroristerna är ytterligare en anledning till att slå till mot det svenska samhället.

Den grundläggande orsaken till denna radikala islamistiska terrorism är hatet mot alla de som vägrar underkasta sig deras totalitära och extrema ideologi. Detta hat har redan resulterat i terrorattacker mot judar i Israel och Europa, mot HBTQ-samhället i Orlando, resenärer i Bryssel, fotbollssupportrar i Paris, yazidier i Irak, socialarbetare i San Bernardino samt kristna och journalister i Syrien. Utöver denna lista måste det även noteras att majoriteten av den radikala islamismens offer faktiskt är muslimer som mördas på grund av samma anledningar – de passar helt enkelt inte in i den radikala islamismens bild av vad en ”sann” muslim ska vara.

Enligt de radikala islamistiska terroristerna är vi alla legitima mål. Vi i Västvärlden och alla de som tror på demokrati och liberala värderingar anser att alla människor ska vara fria. De radikala islamisterna däremot anser att de som inte är exakt samma sorts muslim som de själva inte har någon rätt att existera om de inte konverterar till deras version av den ”sanna” läran.

När grundorsaken för radikal islamistisk terrorism förstås och accepteras i Sverige kan också den svenska debatten om konflikten mellan palestinierna och Israel bli mer balanserad. Samtidigt som svenska politiker, regeringsföreträdare, icke-statliga organisationer och media har en lång, lång lista med krav och kritik mot Israel så nämns knappt den terrorism Israel dagligen utsätts för. Sättet att hantera denna konflikt är själva motsatsen till det svenska som för den delen även återfinns i många andra EU-länder. Listan av kritik och krav borde riktas mot den palestinska terrorismen och endast då det har gjorts kan man diskutera israeliska metoder för självförsvar.

Anledningen till konflikten mellan palestinier och Israel är helt enkelt judehat. Detta hat fanns decennier innan staten Israel ens utropades och som bland annat exemplifieras av de nära banden mellan den palestinska ledningen och nazisterna under 1930-talet samt den arabiska förföljelsen av judar i det Brittiska palestinamandatet sedan det tidiga 1900-talet.

Judehatet är anledningen till terrorn mot israeler, inte ”ockupationen”. Vi vet att ”ockupationen” inte är anledningen eftersom terrorn mot judar påbörjades nästan ett sekel innan det ens fanns någon ”ockupation” att tala om. ”Ockupationen” är inte orsaken till konflikten, den är ett resultat av självförsvar, inte expansionistiska ambitioner. Den är resultatet av motpartens ovilja att ta över detta område i utbyte mot det enda Israel behöver – säkerhet och att terrorismen upphör.

Hatet mot judar och israeler finner sitt uttryck genom den pågående terrorn som de utsätts för världen över, och redan har mött under decennier. Endast genom att se judehatet och terrorn som konfliktens grundorsak kan man blicka framåt och se lösningar till konflikten. Radikal islamistisk terrorism beror inte på ”ockupationen”, fattigdom eller arbetslöshet utan är i grunden en fanatisk totalitär ideologi vars mål är att utplåna det västerländska samhället och införa Sharialagar i hela världen.

Terrorismen som hotat Israel i decennier är samma terrorism som idag hotar hela den västerländska världen och liberala värderingar. När man väl insett detta enkla faktum kommer Israel att behandlas mer rättvist i Sverige.

Isaac Bachman

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.