1 av 3
- Foto: Privat/Ap
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: AP

Medan du läser det här tvingas en 12-åring gifta sig med en 20 år äldre man

Debattören: Sverige kommer aldrig kunna stoppa detta men jag ber på mina bara knän att vi aldrig ska kompromissa med barnäktenskap.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jonatan Alfven jobbar med att rädda flickor från prostitution och trafficking i Nepal.

Följ honom och organisationen LoveNepalpå Facebook.

På New Yorks gator gjorde man ett experiment. Man lät en äldre man gå ut med en 12-årig flicka i bröllopskläder och fotografera.

Man ville se reaktionen. Skulle folk bry sig? Svaret kom omedelbart. Hela gatan fylldes snabbt med folk och utvecklingen blev direkt hotfull mot mannen, medan kärleken till den lilla flickan inte fann några gränser.

Det är så vi tänker. Det är så vi reagerar. Vi älskar våra barn. Våra döttrar. Vi vill inte ha något med barnäktenskap att göra. Det är fullt naturligt. Men tyvärr är inte alla eniga med oss.

För två år sedan hade ryktet från de svenska kommunerna nått riksdagen. Det pratades om 100-tals barnäktenskap i vårt land. Ett problem man aldrig haft stod nu och knackade på dörren och de politiska etablissemanget stod nu för ett val. Förbjuda eller tillåta.

Beslutet kom och man gick ut och sa att man stramat åt lagen. De gjorde man visserligen. Man sa att barnäktenskap ska vara olagligt. Men det skulle ta över ett år innan samhället upptäckte att politikerna flikat in ett undantag.

Av någon anledning hade man lagt in att om giftermålet hade ingåtts i "parets" hemland skulle det kunna legaliseras om socialstyrelsen anser att äktenskapet vore bra för paret. Jag vet faktiskt inte om man tror på allvar att en 13-årig flicka från Syrien skulle öppna upp sig för främlingen på socialstyrelsen när hennes make flämtar henne i nacken samtidigt som hon plågas med trauman från krigets helvete.

Jag vet faktiskt inte men däremot vet jag att Sverige sätter sig över FNs barnkonvention och Sverige går under allt som heter medmänsklighet. Vi sänker oss till ett fruktansvärt sätt att se på barn. Hur tänker man? Alltså förlåt. Men det finns ingen logik. Kom igen. Ni som håller med. Visa ert stöd.

Våra folkvalda får inte hålla på så här. Leka med barns liv. Vi kräver att man ser över den här lagen och inte skiljer på svenska eller syriska flickor. Vi vill att Sveriges politiker står upp för alla människors lika värden och underkänner varenda barnäktenskap som finns i detta land.

I Göteborg upptäckte man ett fall där en 14-årig flicka var gift med en 22-årig man. Man samlade sig i kommunen och undrade sig; vad håller vi på med egentligen? Vad är de som händer? Strax därefter beslutade man att gå emot riksdagens beslut och underkänna alla barnäktenskap och i stället ta hand om alla flickor under 18 år. Sen, när flickan blivit myndig, får hon tillbaka de val hon tidigare blivit bestulen. Det kallas frihet, det kallas medmänsklighet. Tack Göteborg!

700 miljoner människor har gått igenom ett barnäktenskap i vår värld. Medan du läser den här texten tvingas en 12-åring stå och lova trohet till en 20 år äldre make. En 13-åring blir av med sin oskuld och en 15 åring dör i sin första graviditet.

Sverige kommer aldrig kunna stoppa detta men jag ber på mina bara knän att vi aldrig ska kompromissa med barnäktenskap. Det är unga flickor vi pratar om. De har ingen röst. De är förtryckta.

Kära älskade politiker. Förbjud barnäktenskap. Skapa en tydligare lagstiftning utan gråzoner där man inte skiljer på svenska Lisa och syriska Nadja. Snälla. Gör om. Gör rätt.

Jonatan Alfven

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.