Kimberly Olsson (ej på bild) skriver om patriarkatet.
1 av 3
Kimberly Olsson (ej på bild) skriver om patriarkatet. - Foto: TT/TT
"Din relation med en man grundar sig just i internaliserad kärlek för män".
2 av 3
"Din relation med en man grundar sig just i internaliserad kärlek för män". - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
"Du frigör dig inte med din sexualitet".
3 av 3
"Du frigör dig inte med din sexualitet". - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

En kvinna kan aldrig vara fri så länge hon har sex med en man

Debattören: När du kysser honom så kysser du patriarkatet. När du har sex med honom så har du sex med patriarkatet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Kimberly Olsson bor i Malmö och är långtidssjukskriven för psykisk ohälsa.

När en kvinna hälsar på en man, när en kvinna pratar med en man, när en kvinna har sex med en man så är det något politiskt och något patriarkalt grundat. Även vid de tillfällen då hon träffat den snällaste mannen hon kan tänka sig, när hon känner att relationerna mellan dem är fullt balanserad så är det något politiskt.

Hennes uppfattning av honom som snäll, hennes liv i illusionen att en relation mellan en man och en kvinna kan vara balanserad är politiskt. Kvinnor kan aldrig leva utanför politiken, för patriarkatet är politiken.

Du är inte fri när du har sex med en man, även om du har i dina klaraste tankar bestämt helt själv att ha sex med honom, även om du aldrig har njutit så mycket i hela ditt liv och om du faktiskt tror det så har du inte förstått patriarkatet, hur internaliserat de patriarkala tankarna och tendenserna hos oss är.

Många feminister tror att feminismens upplysning hos sig själva gör dem friare, de tror att de tack vare den här upplysningen kan tänka friare och således faktiskt hitta de fina männen, de som inte hatar kvinnor, de som inte vill skada kvinnor.

Men faktum är att de inte kan göra det, feminismen gör dig inte upplyst, feminismen raderar inte ditt egna internaliserade kvinnohat och din egna internaliserade kärlek för män utan allt det finns där inom dig.

Feminismen gör dig inte säkrare när du ingår i en relation med en man, för han är fortfarande en man, han är den som skadar dig och andra kvinnor dagligen och relationen med honom kan aldrig göra dig fri. För varenda andetag du tar så andas du in politiken, du andas in patriarkatet och du kan aldrig göra dig fri så länge patriarkatet finns kvar.

Din relation med en man grundar sig just i internaliserad kärlek för män, kombinerat med ditt kvinnohat. Det är ett av patriarkatets starkaste vapen, att få dig att åtrå mannen. Vi alla göra det på olika sätt, detta är inget som är ensamt för hetero- och bisexuella kvinnor, för sexuell åtrå är inte den enda formen av åtrå för män som finns.

Internaliseringen får oss att åtrå deras makt över vår politik, deras makt över vår sexualitet, deras makt över våra val, deras makt över våra liv. Vi alla vill, på ett eller annat sätt, ha mannen.

Det är ingenting som alltid är medvetet, patriarkatets uppfostran av oss handlar huvudsakligen om två saker –att älska mannen och att hata kvinnan – och det är en uppfostran som har etsat sig fast såpass kraftigt i vårt undermedvetna att vi inte kan förstå att när vi tycker om en man, vänskapligt eller romantiskt, om det är något som handlar om honom som individ eller om det egentligen handlar om att patriarkatet har uppfostrat oss till att älska honom.

Så när du i dina klaraste mest kåta tankar vill ha sex med den fina mannen du har träffat på krogen, hur vet du om det är ett medvetet eller ett undermedvetet val? Hur vet du att du egentligen vill ha honom snarare än att det är patriarkatet som får dig att vilja ha honom?

När du hälsar på honom så hälsar du på patriarkatet.

När du kramar honom så kramar du patriarkatet.

När du kysser honom så kysser du patriarkatet.

När du har sex med honom så har du sex med patriarkatet.

Så hur gör din relation med honom fri, när det egentligen är en relation med patriarkatet?

Du frigör dig inte med din sexualitet, du frigör dig inte genom en relation med en man, du står och stampar i patriarkatets avgrund och kysser patriarkatets fötter. Din sexualitet är istället kedjad till patriarkatet och mannen är den som har nyckeln till låset, men vad vinner han på att frige dig när han får det han vill ha - din kärlek? Din relation till honom får honom att vilja svälja nyckeln och aldrig frige dig eller din sexualitet.

Jag kan inte undgå att tänka att vi alla stärker patriarkatet genom att ha positiva relationer med män, jag tror inte att någon kvinna kan leva ett liv utan att hjälpa till att göra patriarkatet starkare. Vissa av oss mer, vissa av oss mindre.

Leendet du ger honom, komplimangen om hans hår, att du tillåter honom att kalla dig din vän eller det starkaste av allt, hur du ger honom din sexualitets kedja att hålla dig fast vid är något som gör patriarkatet starkare och det bekräftar patriarkatets uppfostran, att vi alla älskar mannen och hatar kvinnan.

Kimberly Olsson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.