Leo Gerdén skriver om att vi bör sänka straffmyndighetsåldern
1 av 3
Leo Gerdén skriver om att vi bör sänka straffmyndighetsåldern
Leo Gerdén.
2 av 3
Leo Gerdén. - Foto: Privat
"En pojke som har begått ett mordförsök ska inte släppas utan straff endast på grund av ålder".
3 av 3
"En pojke som har begått ett mordförsök ska inte släppas utan straff endast på grund av ålder". - Foto: Henrik Montgomery/TT

Leo, 13: Självklart ska jag kunna straffas om jag mördar någon

Debattören: 13-åringar är tillräckligt mogna för att förstå konsekvenserna av sina handlingar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Skribenten

Leo Gerdén är aktiv i CUF.

Följ honom på Twitter: @minicuffaren.

En 15-årig pojke hölls anhållen för mordförsök under fredagskvällen, men redan i måndags släpptes pojken helt fri av åklagaren. Anledningen är inte bristande bevis, att någon annan tagit på sig brottet eller att den anhållne har fått fram ett alibi. Nej, det är personens ålder.

Brottsmisstanken rörde först synnerligen grov misshandel, men ändrades sedan till mordförsök. En 15-åring som med stor sannolikhet försökte mörda en annan människa får nu gå på fri fot som alla andra människor. Att han är 15 år bör inte ursäkta hans vidriga mordförsök.

Straffmyndighetsåldern ligger i dag på 15 år, men trots det släpptes pojken. En rimligare straffmyndighetålder vore 13 år. Vid 13 år börjar du högstadiet och då förstår du konsekvenserna av dina handlingar. Om du exempelvis utövar våld mot en annan människa ska du inte gå helt fri, utan samhället ska stå på offrens sida och du bör straffas för dina handlingar

Enligt statistik från Friends är 60 000 barn utsatta för mobbning. En sänkt straffmyndighetsålder skulle vara till stor hjälp för dessa barn eftersom en stor del av de också blir utsatt för fysiskt våld.

Ett brott är ett brott och ska få konsekvenser, oavsett intelligens

Vi kan inte fortsätta med att se ungdomar som en avart utan tankeförmåga. Vi måste släppa in ungdomar i samhället och låta dem ta ansvar över sin utbildning och deras liv. Med ansvar följer förpliktelser och skyldigheter.

En pojke som har begått ett mordförsök ska inte släppas utan straff endast på grund av ålder. Samhället ska stå på offrets sida, oavsett förvarens ålder. Mobbning och våld ska aldrig accepteras. En 13-åring är tillräckligt mogen för att förstå konsekvenserna av att bryta mot lagen.

En sänkt straffmyndighetsålder skulle göra att våldet minskar, och ge ett tryggare samhälle för alla Sveriges unga.

Leo Gerdén

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.