Maria Malmer Stenergard skriver om att att vi bör sänka skatter för att få in unga i arbete.
1 av 3
Maria Malmer Stenergard skriver om att att vi bör sänka skatter för att få in unga i arbete. - Foto: TT
Maria Malmer Stenergard (M)
2 av 3
Maria Malmer Stenergard (M) - Foto: TT
"Det är människor i arbete som bygger Sverige starkare"
3 av 3
"Det är människor i arbete som bygger Sverige starkare" - Foto: Marcus Ericsson/TT

Moderaterna: Dyrare sommarjobb förstör för unga

Moderat: En miljon svenskar kommer att leva i utanförskap de närmaste åren.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Maria Malmer Stenergard är riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson för Moderaterna

Mitt första sommarjobb var på ett äldreboende. Det gav mig viktiga lärdomar och referenser till andra jobb. Det är just på sommaren som många ungdomar får sitt första jobb och sin första erfarenhet av arbetsmarknaden. Med regeringens politik riskerar vi att färre får den möjligheten nästa sommar.

För att uppmuntra arbetsgivare att anställa unga och för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, valde Alliansen att halvera arbetsgivaravgiften för unga. Regeringen går nu motsatt väg: de bygger upp nya trösklar och gör det dyrare att anställa unga.

Från och med första juni i år betalar alla arbetsgivare full arbetsgivaravgift för alla, oavsett ålder och erfarenhet. Nästa år, 2017, kommer arbetsgivarna att betala hisnande 21,1 miljarder kronor mer i arbetsgivaravgifter jämfört med perioden 2009-2015 (källa: Riksdagens utredningstjänst). Finanspolitiska rådet, regeringens egen expertmyndighet, bedömer att höjningen av arbetsgivaravgifterna innebär 6 000 till 10 000 färre sysselsatta ungdomar. Det har vi inte råd med.

Sverige behöver en nedsättning av arbetsgivaravgiften för de yngsta på arbetsmarknaden. Detta för att företagen i högre grad ska våga satsa på unga med mindre erfarenhet. Detta vill vi komplettera med ett förstajobbet-avdrag och en förstajobbet-anställning.

Förstajobbet-avdraget gör det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete och gynnar särskilt dem med låga inkomster. Förstajobbet-anställningen innebär att arbetsgivare kan anställa med större flexibilitet och till en lägre kostnad medan den anställde får möjlighet att lära sig jobbet på jobbet. Då tror vi att flera vågar anställa ett oprövat kort.

När regeringens egna prognoser pekar på att en miljon svenskar kommer att leva i utanförskap de närmaste åren, krävs att varje reform sätter jobben i fokus. Redan i dag är det 100 000 unga som varje morgon varken går till jobbet eller till plugget. Då räcker det inte med vackra ord om att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet, det krävs en politik som gör det enklare för jobben att växa.

Det är människor i arbete som bygger Sverige starkare. Därför krävs en plan för hur jobben ska växa. Det blir alltmer uppenbart att regeringen saknar en sådan plan.

Maria Malmer Stenergard,
Skattepolitisk talesperson och riksdagsledamot, Moderaterna

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.