Polisen Victoria Lervik skriver om slöjförbud.
1 av 3
Polisen Victoria Lervik skriver om slöjförbud. - Foto: Privat/Ap/TT
Victoria Lervik.
2 av 3
Victoria Lervik. - Foto: Privat
"Vissa lagar hoppas jag aldrig kommer att införas i Sverige".
3 av 3
"Vissa lagar hoppas jag aldrig kommer att införas i Sverige". - Foto: Ap

Polisen: Jag tänker aldrig tvinga en kvinna att ta av sig sin slöja

Polisen: Skulle jag en dag skickas på uppdrag där jag tvingas bötfälla en kvinna i hijab så kommer jag göra mig skyldig till ordervägran.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Victoria Lervik är polisinspektör. Hon är 49 år och bor i Stockholm.

Som polis är jag van att allmänhet och media missuppfattar situationer där ett polisingripande sker inför publik eller fotodokumenteras alternativt filmas. Saker förhåller sig inte alltid som de ser ut.

Av denna anledning skulle jag behöva mer information om händelsen i Nice innan jag gör en bedömning. Mina franska kollegor tycks inte, som det påstås, ha tvingat den muslimska kvinnan på stranden att ta av sig sin hijab. Dock bötfällde de henne.

Min privata åsikt är följande: Det strider helt mot mina värderingar att kvinnor måste dölja sin kropp och sitt hår för att inte provocera män. Men jag anser att var och en måste få välja själv hur den vill klä sig. Inom rimlighetens gränser.

För mig är det lika opassande att sola topless offentligt som det är att bära burka på arbetsplatsen. Allt handlar om att ta hänsyn till sina medmänniskor.

Vi lever i en ny värld. Sverige och Europa bebos av människor med olika religiösa trosuppfattningar. Enligt min mening fantastiskt berikande och spännande, men med enorma utmaningar som följd. Ordningsmakten står inför en oerhört komplext uppdrag.

Som polis måste jag verkställa Sveriges lagar, annars kan jag göra mig skyldig till ordervägran.

Jag har stor förståelse för att Frankrike befinner sig i chock efter de senaste årets terrordåd och därför tagit till extrema åtgärder.

Men vissa lagar hoppas jag aldrig kommer att införas i Sverige. Skulle jag en dag skickas på uppdrag där jag tvingas bötfälla en solbadande kvinna i burkini eller hijab så kommer jag göra mig skyldig till ordervägran. Och jag kommer med stolthet att betala mina böter eller motta de disciplinära åtgärder som kan tänkas bli min påföljd.

Victoria Lervik,
Polisinspektör

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.