1 av 2
- Foto: Privat/TT
2 av 2
- Foto: Privat

100 miljoner till flyktinglägenheter – unga svenskar skiter politikerna i

Debattören: Det är inte rättvist, varken för oss som redan bor i Sverige och inte heller för de nyanlända som kommer hit.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Fredrik Brodén är 28 år och kommer från Landskrona.

De allra flesta av oss känner ju till att vi har en enorm bostadsbrist i Sverige. Ungdomar står utan bostad och tvingas bo hemma längre än vad både dem själva och deras föräldrar vill. Studenter lyckas inte att hitta bostad tills att dem ska börja plugga och tvingas i värsta fall att tacka nej till sin plats.

Bostadsköerna ska vi inte ens tala om. Jag kan ta mig som exempel. Jag har stått i Helsingborgshems bostadskö i lite mer än 2 år nu tror jag och jag är inte ens nära till att få ett erbjudande. Nu har jag lyckligtvis redan en lägenhet men jag tänker på alla de som står utan och som verkligen behöver någonstans att bo. Var vill jag komma med detta?

I dag kan man läsa på Aftonbladet att flera kommuner köper upp bostadsrätter för ca 100 miljoner kronor för att man ska klara av att ge bostad åt nyanlända som de ska hyra. 100 miljoner som investeras i nyanlända.

Jag förstår att kommunerna i dagens läge måste vända på varje sten för att försöka få den ansträngda situationen att gå ihop. Men var är bostäder till våra unga? Var är bostäder till våra studenter? Var är investeringar till våra unga? Varför är det alltid den egna befolkningen som ska stå tillbaka till förmån för andra?

Jag förstår att dessa människor som kommer hit har varit med om fruktansvärda upplevelser och att dem kommer hit för att dem verkligen behöver ett nytt hem. Det är inte på dessa människor jag lägger skulden, jag lägger skulden på Sverige och dess system.

Som jag har skrivit i andra artiklar så kan vi inte fortsätta ta in så pass mycket folk som vi gör i dagens läge när vi inte har kapacitet till det. Jag är helt för att vi ska ha en generös flykting/invandringspolitik och vi ska hjälpa så pass mycket som vi kan, men det ska aldrig någonsin gå ut över vår egen befolkning. Vi ska kunna tillgodose allas behov i vårt land innan vi tar in nytt folk. I dag kan vi inte det.

Som sagt, bostadsbristen drabbar i stort sett alla som redan bor och verkar i Sverige och att våra kommuner då väljer att köpa upp bostadsrätter för 100 miljoner kronor till förmån för en specifik grupp är skandal!

Nyanlända förtjänar inte en bostad mer än en student eller en ung person som vill flytta hemifrån. Det kan låta kallt med tanke på vad dessa människor gått igenom men vi måste kunna tänka på vår egen befolkning också. Kan kommunerna inte bistå bostäder åt alla som bor i kommunen och man väljer att köpa upp bostadsrätter som man sedan hyr ut, ja då ska dessa bostäder vara tillgängliga för alla och inte bara en grupp människor.

Vi i Sverige pratar hela tiden om att man inte ska ställa grupper mot varandra men det är precis det en sådan här politik gör. Man ställer nyanlända mot resten av Sveriges befolkning och där Sveriges befolkning drar det kortaste strået, alltid.

Pausa vårt flyktingmottagande, alternativt dra ner på det markant tills att vi har kommit tillrätta och ikapp med våra problem så att vi kan tillgodose allas behov och inte enbart vissa grupper.

Det är inte rättvist, varken för oss som redan bor i Sverige och inte heller för de nyanlända som kommer hit och får ta del av ett sådant orättvist system. Det blir per automatik att dessa människor blir oskyldigt anklagade och får hat mot sig, vilket är helt fel.

Det är som sagt systemet det är fel på, inte människorna som enbart följer vårt skruvade system.

Tänk om innan det är för sent.

Fredrik Brodén

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.