Magnus Ek, ordförande för CUF, tycker regeringen borde vara med i Lyxfällan.
1 av 3
Magnus Ek, ordförande för CUF, tycker regeringen borde vara med i Lyxfällan. - Foto: CUF/TT
"Stefan och Magda, skärp er eller ansök till lyxfallan@meter.tv så snart som möjligt!".
2 av 3
"Stefan och Magda, skärp er eller ansök till lyxfallan@meter.tv så snart som möjligt!". - Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT
Magnus Ek.
3 av 3
Magnus Ek. - Foto: CUF

Regeringen borde vara med i Lyxfällan

CUF:s ordförande: Jag börjar förstå att det finns folk som behöver Lyxfällan: Stefan Löfven och hans regering.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag ska erkänna att jag inte gillar att kolla på reality-tv. Jag stör mig på Bonde söker fru, jag får huvudvärk av Paradise Hotel och Idol hade för min del gärna fått dö efter säsong 3.

Men ett av de program jag verkligen ogillar är Lyxfällan. Förutom att det är exakt samma upplägg varje vecka, känns det som att man slår mynt av folks olycka, och att de som deltar verkligen borde förstå att de inte kan bränna lönen och barnbidraget på enhörningsfigurer och cigg utan hjälp av ett tv-team och två nissar i kostym.

Men jag är skyldig Lyxfällan en ursäkt. Jag börjar förstå att det finns folk som behöver dem: Stefan Löfven och hans regering.

Regeringen borde veta bättre, men de gör precis samma fel som folket i Lyxfällan gör varje vecka: de spenderar pengar de inte har på fel saker, och vägrar inse att det är ett problem. Skillnaden är att det inte är deras pengar, det är våra skattemedel, och det är inte deras liv som blir sämre av det, utan andras.

Just nu går det i stort sett bra för Sverige. Vi är i en högkonjunktur, och tillväxten är positiv. Väldigt förenklat är de flesta överens om att det är då man sparar pengar, så att man har en reserv den dag ekonomin går sämre.

Min småländska mormor hade fattat den principen precis. Regeringen gör tvärtom, de lånar pengar och bränner dem när de borde spara. Låter det bekant? Om inte, slå på Lyxfällan på TV3.

Det är ett problem, men Sverige har jämfört med många andra länder rätt sunda statsfinanser, så inte krisartat. Däremot blir det värre av att regeringen vill spendera pengar på helt fel saker.

Vad man borde göra är att se till att fler kommer i arbete, att arbetslösheten (som är särskilt hög bland ungdomar och utlandsfödda) minskar, när den just nu står och stampar trots högkonjunkturen. Det är viktigt för Sverige, men också för att fler ska kunna leva ett bra liv. Som man tyvärr också kan se i Lyxfällan är det nämligen inte så nice att leva på bidrag, i stället för en lön.

Så Lyxfällan, Patrick och Magnus, allt är förlåtet, och jag är ledsen att jag kallade er för nissar. Stefan och Magda, skärp er eller ansök till lyxfallan@meter.tv så snart som möjligt!

Magnus Ek,
Förbundsordförande,
Centerpartiets Ungdomsförbund

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.