Sascha Andersson skriver om våldtäkt.
1 av 3
Sascha Andersson skriver om våldtäkt. - Foto: Privat/TT
Sascha Andersson.
2 av 3
Sascha Andersson. - Foto: Privat
"Men mest ledsen är jag över att det är ni som kommer begränsa min kusin, min dotter, mitt syskonbarn och mitt barnbarn i framtiden".
3 av 3
"Men mest ledsen är jag över att det är ni som kommer begränsa min kusin, min dotter, mitt syskonbarn och mitt barnbarn i framtiden". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Alla män är potentiella våldtäktsmän – läs det här om du vill förstå

Debattören: "Alla män är potentiella våldtäktsmän" må drabba dig hårt, men den drabbar oss tusen gånger hårdare – och det måste förändras.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alla män är potentiella våldtäktsmän. Den här meningen som upprör och förbryllar så många. Så tvärsäker, stenhård och radikal.

Jag läser den nästan dagligen och varje gång följs den av arga kommentarer från män som påpekar att "lilla gumman har nog fått en extra släng av manshatande mensvärk" och kvinnor som "inte är feminister men..."

Jag har pratat, diskuterat och argumenterat med så många. Alla har inte förstått, det är okej. Men vissa vill inte heller förstå och det kommer vara likadant när den här texten läses. Försök, för jag tror det är viktigt att föra en dialog om vad den här meningen och dess hela sammanhang verkligen innebär, vad slutsatsen av alla mina samtal med både killar och tjejer resulterat i.

När jag sitter vid köksbordet med mina bröder, med min pappa eller med min vän då är jag inte rädd. Jag hatar ingen av dem och jag oroar mig inte det minsta för att någon av dem ska våldta en tjej. Men de kommer alla hamna i situationer där det inte är jag som gör bedömningen utan någon annan.

När min bror, pappa eller vän är ute och springer på kvällen kommer tjejen som de springer ikapp spänna hela sin kropp. Hon kommer kolla om de finns någon i närheten eller om det finns någon väg som hon kan vika av på. För att för henne så är de här människorna potentiella våldtäktsmän. De kan potentiellt våldta henne.

När jag går hem från krogen eller bara från busshållplatsen kanske jag möter dig. Om du är tjej kommer jag förmodligen inte oroa mig. Men om du är kille då kommer jag vara på min vakt och om ni är en grupp då kommer jag spänna mig i hela kroppen.

Kanske är det inte dig jag möter utan din bror, eller din pappa, eller din vän. De människorna som du inte hatar, som aldrig skulle våldta någon. Men när jag möter de människorna då är de potentiella våldtäktsmän. De kan potentiellt våldta mig.

Nu kanske du tänker att det är löjligt att ständigt bära tanken, men det är det här som tjejer får lära sig av samhället från det att de är små. Vi ska vara rädda för män för att vara trygga. För de gånger vi släpper taget om rädslan får vi skylla oss själva om någonting händer.

Därför vågar vi inte släppa taget om rädslan som skyddar oss, för varje dag kan vi läsa om tjejer som släppt taget, som dansat lite för inbjudande, som druckit lite för mycket eller gått själva hem. De tjejerna får oftast skylla sig själva.

Jag är fruktansvärt ledsen att du, din bror, din pappa eller din vän blir offer för tjejers rädsla. Jag är ledsen att du generaliseras och mår skit över det, men ser du inte att ditt problem grundar sig i detsamma som mitt?

Du är säkert övertygad om att du aldrig skulle våldta någon. Det är säkert din vän, pappa och bror också. Men skulle du någonsin förminska en kvinna? Förnedra? Dra ett kränkande skämt? Såklart att du inte skulle.

Men hur är det med din vän?

Hur är det med han som du precis mötte på stan?

Vilka är det som våldtar, förminskar, och kränker om inte ni? Män.

Jag hatar inte dig, du man som läser det här. Men jag hatar sammanhanget som du så ofta blir en del av, machokulturen och patriarkatet. De här orden känner du igen och du är säkert trött på dem och hur kvinnor i din omgivning pratar om dem. Tyvärr har de ofta rätt: de här två orden är ett problem.

Jag är verkligen innerligt ledsen att det är just ni. Att det är dina bröder, fäder, vänner och du som tillsammans skapar något så fult. jag är ledsen att ni lägger käppar, inte bara i våra hjul utan i era egna också.

Men mest ledsen är jag över att det är ni som kommer begränsa min kusin, min dotter, mitt syskonbarn och mitt barnbarn i framtiden. Det är tyvärr ni och era sammanhang som ger oss anledning att låtsas prata med pappa när vi går ensamma hem, att välja omvägar, att vara på vår vakt och att vara rädda.

Och det är därför som jag ber dig, du man som läser det här, att förstå att meningen "alla män är potentiella våldtäktsmän" må drabba dig hårt, men den drabbar oss tusen gånger hårdare – och det måste förändras.

Sascha Andersson

---

Vi har publicerat flera texter om våldtäkt de senaste veckorna. Läs bland annat Beatrice Jarls hemska berättelse.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är alla män potentiella våldtäktsmän?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.