Gustaf Göthberg tycker det finns viktigare saker att prata om än porr.
1 av 3
Gustaf Göthberg tycker det finns viktigare saker att prata om än porr. - Foto: Privat/Ap
Gustaf Göthberg.
2 av 3
Gustaf Göthberg. - Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Ap

Världen brinner – men SVT vill hellre prata om porr

Moderat: Det är finns många frågor som förtjänar utrymme i debatten. I stället valde Aktuellt att prata om porrens vara eller icke vara.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I SVT:s Aktuellt var tisdagens huvudämne porrens vara eller icke vara. Debatten fördes i ljuset av att flera makthavare för en tid sedan gick ut och krävde en haverikommission mot porren, bland annat för att den enligt artikelförfattarna sprider en rasistisk världsbild, och min enda reaktion var sorgblandad ilska.

Detta är en av flera debatter som slår hål på de viktiga debatter som borde föras. Det verkar från tid till annan som att vi oftare läser artiklar om en enskild bagare i Surahammar som haft den dåliga smaken att döpa om sina chokladbollar än frågor som måste anses vara viktigare.

En av åtta människor på jorden är undernärd. Trots att det inte råder brist på mat på jorden så sätter regleringar och handelshinder stopp för att mätta alla på jorden. Antalet svältande på jorden är fortsatt på rekordnivåer.

2050 kommer en miljard människor vara klimatflyktingar, enligt beräkningar från FN. I Syrien rasar kriget med närmare tolv miljoner flyktingar som konsekvens. Människoödena drunknar i siffrorna, men det är mer än ett Sverige vi talar om. Medellivslängden i landet har sjunkit med 20 år sedan 2011 och det antas fler personer till Mälardalens högskola än som börjar universitetsutbildning i Syrien i år.

Kina står för hälften av utsläppsökningarna under 2000-talet, där de fortsätter att öka exponentiellt på en jord där 65 miljoner människor är flyktingar. I Ryssland har de ryska försvarsanslagen under den despotiske Vladimir Putin slagit nya rekord för varje budgetår och under 2015 klubbades det igenom aldrig så många lagar som slår hårt mot journalister, civilsamhället, etniska minoriteter och HBT-personer.

Mer än 40 procent av jordens befolkning lider av brist på färskvatten, samtidigt som Kinas ekonomi kommer vara dubbelt så stor 2025 som den var 2014. Den kommunistiske presidenten i landet kan nästa år kanske göra sällskap i FN:s säkerhetsråd med nämnda Putin, Donald Trump, högerextremisten Marine le Pen, den socialistiska brittiska Jeremy Corbyn, som mest gjort sig känd i sin karriär för att hylla socialistiska diktaturer.

I Sverige står 3 av 4 arbetslösa långt ifrån arbetsmarknaden och där den havererade integrationspolitiken lett oss in i en situation där 50 procent av nyanlända i Sverige har jobb efter 8 år. Till detta kan föras att läsförståelsen i skolan når bottennivåer i ett land där regeringen vill förbjuda alkoglass och smaksatt snus hellre än att göra reformer för arbetsmarknaden eller skolan.

I Östersjön fortsätter vi dumpa mer än 30 000 ton fosfor per år och fågelarterna börjar minska i omfång vid Östersjöns ständer. Europas länder leds till en tredjedel av antingen populister eller Putinvänner, som har gott sällskap i hälften av världens länder där homosexualitet är förbjudet.

I Spanien skärps abortlagarna och i Libanon är mer än en fjärdedel av alla som bor i landet flyktingar från Syrien. Konflikten mellan israeler och palestinier är ännu inte löst och i Europas förstäder växer radikalism och hat som vi ser förkroppsligat till brinnande bilar, exploderande bomber och slocknade liv.

I Sydsudan - jordens nyaste land - lider halva befolkningen av svår svält. Det är sex miljoner människor. I Nigeria drar Boko Haram fram och isarna smälter så snabbt på jorden att prognoserna för höjning av havsnivåerna revideras varje år. Halva Bangladesh befolkning beräknas bli tvungna att ta till flykt på grund av klimatförändringarna. Det är 70 miljoner människor.

Och samtidigt: Hur ska vi bejaka att över en miljon människor i Indien varje månad lyfts ur fattigdom? Att det finns fler mobiltelefoner än tandborstar per capita söder om Sahara? Att det i Malala Yousafzais hemområde, Swatdalen, där hon sköts i huvudet för sitt arbete för flickors rätt till utbildning, nu öppnats onlineundervisning på Yale University där de första som antogs var just fem unga kvinnor? Att den extrema fattigdomen i världen har minskat med mer än hälften sedan 1980-talet?

Det är några frågor som förtjänar utrymme i debatten. Men i stället förbluffades en hel nation under gårdagen när ett av Sveriges största nyhetsprogram fördjupade sig i pornografins vara eller icke vara. Borde vi inte kunna mer än så?

Gustaf Göthberg,
Internationell sekreterare, Moderata Ungdomsförbundet

/
/
Muf
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.