- Foto: Privat/TT

Gabriel Wikström är ett hot mot folkhälsan

Denna text är hämtad från bloggen zandrahedlund.blogg.se.

Debattören: Vi har en folkhälsominister som tror att det går att prata bort psykisk ohälsa. Det är ett allvarligt hot mot folkhälsan.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Zandra Hedlund på Twitter @zandra_hedlund.

Folkhälsominister Gabriel Wikström talar ut om sin utmattningsdepression som 22-åring i en intervju med KIT. Han berättar hur han kände sig bättre redan när läkaren sa att han var sjuk och att han efter 6 månaders sjukskrivning mådde bra igen.

I dag jobbar han betydligt mer än 40h/vecka och mår jättebra. Kul för dig, Gabriel, verkligen. Så fungerar det för... nästan ingen. Han menar även att en avgörande faktor för att tillfriskna från sin utbrändhet var att han fick barn. Jag undrar hur många ensamstående mammor som håller med om det.

Den enda konkreta lösningen folkhälsominister Gabriel Wikström kommer med för att få bukt med den ökande psykiska ohälsan, är att prata om det.

Ja, vi måste prata mer om psykisk ohälsa. Det är viktigt att bryta stigmat som gör att många lider i tystnad och inte vågar söka hjälp. MEN just nu är det största problemet att det inte finns någon hjälp att söka. Problemet är att så många söker hjälp att vårdköerna uppgår till flera år. Människor hinner begå självmord innan de ens får träffa en psykiater. Det här är ett problem som skördar människoliv.

Enligt SCBs senaste undersökning av levnadsförhållanden (ULF/SILC), som görs årligen på uppdrag av riksdagen, besväras nästan 25 % av ängslan, oro eller ångest och en av tjugo känner att de har svåra besvär av det. Båda siffrorna är avsevärt högre bland kvinnor än bland män. Det här är ett problem vi inte kan blunda för.

Gabriel kritiserar att de pengar som satsats på psykisk ohälsa har gått till specialistpsykiatrin, där köerna är längst och där människor är som mest kritiskt sjuka. Han menar på att pengarna istället borde ha gått till förebyggande arbete. Ursäkta, Gabriel, men exakt hur förebygger vi schizofreni och andra allvarliga psykiatriska åkommor som behandlas av specialistvården? Vore det inte mer rimligt att satsa pengar på BÅDE specialistpsykiatri, förebyggande arbete och utökad vård i alla led? Problemet är inte var det satsas pengar, problemet är att det inte satsas alls.

Gabriel säger själv att han har "hört om andra som haft utmattningsdepressioner. Vissa hade behövt tio, femton år, eller aldrig kommit tillbaka i arbete." Bra Gabriel, då vet du att alla inte är som du. Faktum är att de flesta inte är som du. De flesta som drabbas av utbrändhet kommer aldrig helt tillbaka och det tar många år att få tillbaka något som liknar ens tidigare funktionalitet.

Ändå för du en politik som bygger på att människor tvingas ut i arbete redan efter tre månaders sjukskrivning, för att Försäkringskassan vägrar betala ut sjukersättning. Ändå för du en politik som resulterar i att sjuka människor med fast anställning skrivs över till Arbetsförmedlingen och tvingas söka nytt arbete.

Gabriel, jag har några förslag till dig:

1. Lyssna på vad forskningen säger i stället för att hitta på egna lösningar

2. Istället för att kritisera livsnödvänsiga satsningar i vården, se till att det satsas mer pengar totalt sett.

3. Sjuka måste få vara sjukskrivna.

4. Sluta bortse från vetenskap och tillåt metoder som uppenbarligen fungerar för många, exempelvis medicinsk cannabis.

5) Tillåt forskning på metoder som visat sig effektiva i tidigare studier, som mdma-assisterad terapi vid PTSD, psilocybin- och lsd-assisterad terapi vid depression- och beroendeproblematik. Att säga att det saknas studier och samtidigt inte tillåta forskning på ämnet är att låta personlig ideologi styra.

Satsa på HELA vården. Lösningen är inte att prata om det, lösningen är mer och bättre vård med individuellt anpassad behandling. Det behövs medicinsk behandling, det behövs terapi, det behövs slutenvård, det behövs öppenvård, det behövs förebyggande arbete, det behövs specialistpsykiatri, det behövs allmänpsykiatri, det behövs stressbehandlingsprogram, det behövs gruppterapi, det behövs mer av allt. En metod fungerar inte för alla. Det finns ingen quick fix. Lösningar kostar pengar, deal with it.

Vi har en folkhälsominister som tror att det går att prata bort psykisk ohälsa. Det är ett allvarligt hot mot folkhälsan.

Zandra Hedlund

---

Läs även:

Försäkringskassans reklam ett hån mot sjukskrivna

Patienten har aldrig varit i fokus

Försäkringskassans kampanj kostar 25 miljoner

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.