1 av 2
- Foto: Nyheter24/TT
2 av 2
- Foto: Ap

Marcus Birro: Mitt älskade Göteborg har blivit ett fäste för IS

Marcus Birro: "Sverige har krattat manegen åt terrorn. Nu hyser vårt land tusentals människor vars högsta mål är att utplåna allt det vi håller kärt"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är uppvuxen i Angered utanför Göteborg.

På den tiden, i skarven mellan sjuttio och åttiotal, var det en rätt sömnig asfaltshåla; några trista stenhus, ett gäng mögelskadade radhus och en grå bro som man fick kuta fort över när de sinnesslöa mobbarna fick för sig att man skulle ha stryk för att man älskade att läsa böcker.

Jag brukade ta den ständigt stillastående rulltrappan ner i parkeringshusets gråa betongmage och gömma mig inne på biblioteket. Allt som hade med böcker att göra var som vitlök för vampyrer när det kom till mobbarna.

Jag satt länge i stora fåtöljer vid de höga fönstren längst in och läste mina böcker. Jag fick vara ifred där.

Det var en rätt sorglig plats men den var aldrig farlig. Jag var aldrig rädd där. Det läskigaste var något fyllo som satt och skrek över sin Rosita på en bänk vid någon av tvättstugorna...

1984, när jag var tolv år, lämnade vi förorten och flyttade in till staden. Jag har aldrig, till skillnad från tusen andra kulturarbetare, koketterat med mitt ursprung. Jag är den jag är av tusen anledningar och att växa upp i en förort är bara en av de anledningarna.

Nu läser jag att mer än var tionde elev i Göteborgs förorter säger sig sympatisera med IS!
Angered är en av dessa förorter. Det svider hårt i mig av sorg och ilska. Jag ser mig om men det är tyst. Jag letar efter upprörda krönikörer på landets tidningar men hittar ingenting.

Så jag får väl göra det själv som vanligt.

Över 135 av 1200 tillfrågade säger sig sympatisera med en terroristisk krigshärd som hugger huvuden av småbarn, våldtar och bränner folk i burar, som kör ihjäl barn längs strandpromenader och mördar urskillningslöst i terrordåd runt om i hela världen.

135 av 1200…S-Y-M-P-A-T-I-S-E-R-A-R alltså med IS.

Det är helt sinnessjukt.

Förstår ni vilket Sverige vi skapat? Förstår ni hur hatet och misstron ser ut i de här områdena? För låt mig vara väldigt klar på en punkt. De här ungdomarna (mellan 12 och 18 år) har naturligtvis fått de här tankarna någonstans. Antagligen hemma vid köksbordet eller av polare som i sin tur hört hur snacket går runt SINA köksbord. Kanske till och med från moskéerna?

Sverige är ett minerat land och det enda som behovs är liten, liten gnista och bara i Göteborgs förorter finns det alltså bland 1200 ungdomar över 135 stycken som tycker IS är bra.

Varför ser vi inte statsministern frusta ilsket över detta? Varför håller alla människor käften för?

Jag minns en debatt jag såg i teve för något år sedan. En väldigt upprörd ung kvinna frustade om att hon skulle ta striden mot rasism och mot SD för att, som hon sade, ”kunna se mina barn i ögonen i framtiden”.

Jag respekterar sådant. Jag gillar människor som tar strid för det de tror på och som faktiskt är värd att riskera något med sitt engagemang.

Men var är denna heliga vrede nu? Den så kallat goda sidan har redan klassat ut mig och andra som domedagsprofeter och hela det etablerade Sverige fortsätter att kalla oss rasister trots att det gång på gång dyker upp fruktansvärda sanningar om landets förorter. Vi har allt som behövs för ett krig. Vi har sått vid sidan av och hållit käften och Sverige har kollektivt stoppat sin gulblå hals så vansinnigt långt ner i marken att vi inte får upp den ur jorden. Vi har inte sett detta hända.

Nu säger sig alla stå chockade över att så många sympatiserar med en terrorrörelse som ser som sitt främsta mål mörda, utplåna och fördriva dig och dina barn.

Hur kan ni vara chockade, kära politiker och journalister? Det är ni som skapat detta. Det är ni som är skyldiga till att våra förorter blivit laglösa zoner.

Eliten, den mediala och den politiska, (vår tids Staten & Kapitalet) väljer ett av två alternativ inför dessa fakta:

1. Ignorera. Bara man håller käften tillräckligt länge kanske det försvinner. Dessutom bor ingen av dem i närheten av en förort. Bättre att rota i vad en förvirrad SD-politiker gjorde eller inte gjorde på fyllan under någon rockfestival 2005.

2. Fördömer alla oss som orkar, vågar skriva och klassar ut oss som rasister, islamofober och annat smutsigt. Detta är en av den ”goda sidans” allra mest skamlösa grepp. De vill avfärda oss som ondsinta och illavarslande rättshaverister och rasister. Ingenting kunde vara mer lögnaktigt.

Jag tycker vi tar det igen. Av 1200 unga människor i Göteborgs förorter uppger över 135 stycken att IS är bra. Betänk sedan hur många vuxna de här ungdomarna har omkring sig som också delar deras uppskattning av denna fruktansvärda mördarsekt.

Sverige har ordnat med vapen och ammunition till det här kriget genom att under trettio års tid konsekvent vägrat att snacka och skriva om de här staterna i staten som nu växer så det knakar i landets förorter. Sverige har krattat manegen åt terrorn. Sverige har sig självt att skylla. Nu hyser vårt land garanterat tusentals människor vars högsta mål är att utplåna allt som har med demokrati, rättigheter och värdighet att göra. De vill slakta dig och hela din familj. Det enda som behövs nu är en gnista så springer hela skiten i luften.

Grattis Sverige.

Det börjar bli dags att flytta härifrån nu.

NÄR ska politikerna vakna? När ska det här hotet tas på allvar?

Jag förstår inte den här förbannande fegheten.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig över utvecklingen i Göteborg?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.