Emmy Dufvenberg skriver om sexuella trakasserier.
1 av 3
Emmy Dufvenberg skriver om sexuella trakasserier. - Foto: Privat/NTB scanpix
Emmy Dufvenberg.
2 av 3
Emmy Dufvenberg. - Foto: Privat
3 av 3
- Foto: NTB scanpix

Emmy, 17: Som tjej 2016 är det bara att förvänta sig att bli tafsad på

Debattören: Jag ska kunna vara naken utan att någon ska vara på mig, men i dag är det inte en möjlighet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emmy Dufvenberg är 17 år och går andra året på det humanistiska programmet på Katedralskolan i Växjö.

Det här inlägget publicerades först på hennes blogg.

Notified

Informationen har tagits fram i samarbete med Notified.

Som tjej/kvinna/flicka har jag växt upp med möjligheten att bli utsatt för sexuella trakasserier. När det väl skedde var jag inte förvånad.

Att bli tafsad på, ropad efter eller helt enkelt bli stirrad på lite väl länge, med den specifika blicken som många tjejer kan känna igen är inte längre något annorlunda, det är en vardag. Jag kan inte ens gå runt i en poloklänning som sitter åt lite utan att få blickar på mig.

Jag är fullt medveten om att folk kan kolla, även tycka att det ser bra ut. Man har all rättighet att attraheras av någon men det är en stor skillnad medan att kolla på någon och att klä av denna person med blicken.

När jag slutade nian var det en avslutningsfest för Växjös ungdomar som nyss gått ut högstadiet som jag gick till. Två gånger under kvällen blev jag tafsad på av ett gäng killar. Första gången skrek jag på dem och frågade vad fan de höll på med, men då bara skrattade de åt mig och försvann i folkhavet.

Andra gången hann de springa iväg så fort att jag inte hann säga till dem igen. Då gick jag raka vägen till ordningsvakterna som var inne i lokalen. Jag såg inte detta gänget mer under kvällen. Det värsta med denna händelsen är inte att jag blev tafsad på eller ens att jag blev skrattad åt, utan att jag inte blev förvånad av det.

Klart som fan att jag blev arg över det, för vilka är de som tror att de har tillåtelse att göra vad de vill med min kropp? Det är så vidrigt att folk tror att de kan göra vad de vill, säga vad de vill eller ens tro att de har rättigheten att göra något sådant mot någon. Denna avslutningsfesten är inte den enda gången jag har blivit tafsad på, men det är det tillfället jag väljer att ta upp.

Som tjej i dagens samhälle borde du förvänta dig att någon gång i ditt liv bli tafsad på, och det är för jävligt att det är så. Vi tjejer blir tillsagda att inte klä oss för lätt, inte bli för fulla och att inte vara ensamma, men ingen lär killar att inte tafsa.

Polisens kampanj i somras när de delade ut armband för att förhindra tafs var störtlöjlig, och hade i princip bara gjort skillnad om armbanden hade skickat ut stötar när man tafsade. Det görs inte tillräckligt i samhället för att förhindra sexuella trakasserier.

Det borde vara obligatoriskt för alla, oavsett kön, att lära sig om hur man beter sig mot människor, skolan tar upp på tok för lite om övergrepp och trakasserier. Jag ska kunna vara naken utan att någon ska vara på mig, men i dag är det inte en möjlighet.

När jag var yngre trodde jag inte att man hade blivit sexuellt trakasserad om någon hade tafsat på en, och att bli "cat-callad" på trodde jag var en del av vardagen, men desto mer jag lärde mig om det desto klarare blev det för mig.

Jag är inte ensam om detta och jag är definitivt inte ensam om att ha blivit sexuellt trakasserad. De flesta tjejer i min ålder som jag känner har blivit det någon gång i sitt liv. Ska det verkligen vara så här?

Emmy Dufvenberg

---

Emmy Dufvenberg har skrivit på Nyheter24 tidigare. Då handlade det om vad man får skämta om. Den artikeln kan du läsa här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.