1 av 3
- Foto: David Lagerlöf/Privat
2 av 3
- Foto: David Lagerlöf
3 av 3
- Foto: Privat

Sopa inte den strukturella rasismen under den blågula mattan

Debattörerna: Regeringen har gjort en halvmesyr för att problematisera den strukturella rasismen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi möts nästan dagligen av rubriker om rasism, nazism och populism i media. Rasismen som debattämne är högst aktuellt i vårt polariserade mediesamhälle.

Trots att det skrivs och debatteras mycket om rasism, möts vi som antirasister ständigt av frågan om att vi inte överdriver och fabricerar händelser av rasism.

Vi vill vara tydliga med att så länge vi möts av rasism i våra liv – och det händer ganska ofta- så kommer vi aldrig att vara tyst, därför vi har insikten att det som drabbar oss ingår i en större berättelse, en större struktur och det kallas strukturell rasism.

Den strukturella rasismen som vi båda drabbas av är en form av förtryck som bryter ner individers självförtroende och självkänsla, då man ofta som individ skuldbelägger sig själv då man utsatts för detta förtryck.

Strukturell rasism är aktiva och oftast osynliga handlingsmönster och processer som gynnar individer och grupper från majoritetssamhället och samtidigt utgör hinder för minoritets- och immigrantgruppernas deltagande i samhällslivet.

Vi anser att det viktigt att strukturell rasism diskuteras mer på samhällets alla arenor. Ett erkännande av dess existens är ett steg i rättriktning, då det finns vissa antirasister och politiker som starkt ifrågasätter dess existens i det svenska samhället.

När vi nyligen läste regeringens nya handlingsplan mot rasism Nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott 2016 gladdes vi till en början att just begreppet strukturell rasisms togs upp. Men regeringen har gjort en halvmesyr för att just problematisera den strukturella rasismen i vår samtid i den aktuella handlingsplanen, och när man går igenom hela handlingsplanen så känns begreppet strukturell rasism dekorativ.

Handlingsplanen saknar tyngd då den ej tar upp metoden jämlikhetsdata som tillämpas i länder som Storbritannien, USA, Kanada och Australien där metoden ger en omfattade bild av diskrimineringen av olika minoriteter i samhället

“Jämlikhetsdata är beteckningen på en metod som används för att på ett etiskt, rättssäkert och vetenskapligt sätt ta fram kunskap som kan utgöra underlag för en medveten och aktiv jämlikhets -och antidiskrimineringspolitik”

Både FN, EU och Europarådet har regelbundet kritiserat Sverige för att inte samla in relevant kunskap och systematisk statistik om olika minoriteters situation, denna kritik måste tas på högsta allvar.

Slutligen vill vi poängtera att vi inte behöver flera nationella handlingsplaner där strukturell rasism ges en bra terminologisk beskrivning, men saknar konkreta råd på hur man ska lösa det faktiska och reella problemet som strukturell rasism utgör i det svenska samhället.

Regeringens nya handlingsplan mot rasism kan av vissa betecknas som ett steg framåt i kampen mot rasism i samhället, men då det saknas vilja och ambition att implementera jämlikhetsdata riskerar vi att få leva vidare med den strukturella rasismen, då den även framgent kommer att sopas under den blågula mattan.

Mattias Beruk Järvi

Johan Eklund

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.