Leone Milton skriver om Joe & The Juice.
1 av 3
Leone Milton skriver om Joe & The Juice. - Foto: Privat/Alper Çuğun
"Fackförbundet HRF har försökt att teckna avtal med Joe & The Juice i över ett år utan framgång".
2 av 3
"Fackförbundet HRF har försökt att teckna avtal med Joe & The Juice i över ett år utan framgång". - Foto: Alper Çuğun
Leone Milton.
3 av 3
Leone Milton. - Foto: Privat

Varning: Joe & The Juice orsakar diabetes, övervikt och unken kvinnosyn

Debattören: Låt oss inte handla på Joe & The Juice, va? Du sparar pengar, du får en bättre hälsa, och du stöttar inte ett machoföretag.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Joe & The Juice har på kort tid expanderat kraftigt och finns nu på ett 20-tal platser runt om i Sverige. Jag lade först märke till dem på Köpenhamns flygplats, ett gäng unga ”coola” killar stod och pressade juice i takt till hög musik.

De verkade ha kul på jobbet, tänkte jag och gick sedan vidare mot min gate. Men nu har jag fått veta att stämningen på Joe & The Juice är allt annat än ”skön” – varken för de anställda, för kunderna eller dem som bara råkar passera.

Låt oss först titta på vilka som anställs…

Av Joe & The Juice cirka 100 anställda är 96 av dem unga män. De rekryteras via en casting där de ska göra armhävningar och krigsmåla sig. Det är inte så viktigt om de har tidigare erfarenhet av att jobba på café som det är att de har muskler och snygga tatueringar, det vill säga ”det rätta utseendet”.

För med detta utseende är sedan avsikten att de ska flörta med kunderna. Joe & The Juice varumärkeschef har sagt till Hufvudstadsbladet att man vill erbjuda kvinnor ”en oskyldig flört till latten”.

Låt oss titta på anställningsformen …

Anställningskontrakten är korta, eftersom man vill ha en ungdomskultur på Joe & The Juice – folk ska sluta/sparkas när deras ”bäst före-datum” har passerat. De anställda tjänar dessutom 5 till 10 procent under kollektivavtalets minimilön och de får inte OB-tillägg. Fackförbundet HRF har försökt att teckna avtal med Joe & The Juice i över ett år utan framgång.

Låt oss titta på ägarna…

Joe & The Juice ägs till 55 procent av riskkapitalbolaget Valedo. Valedo äger också andra ”sköna” företag Akademikliniken och det hårt kritiserade djursjukvårdsbolaget Evidensia.

Låt oss nu titta på kvinnosynen…

En unken kvinnosyn verkar vara Joe & The Juice ”core value”. Inför en fest förra sommaren skrev personalchefen på Facebook-eventet att ”Lås in era döttrar den 6.e juni” och på en intern facebook-sida har de anställda uppmanats att skriva om snygga tjejer. I Väla köpcentrum har man haft som en kul grej att ringa i en klocka varje gång en ”snygg”, ”ful” eller en ”tjej som ser crazy ut” går förbi.

Till sist, låt oss titta på juicen…

Det är inte nyttigt att dricka deras juicer. Alla dessa bananer, äpplen och apelsiner som mixas ner till en juice blir väldigt mycket socker. Dessutom missar du fibrerna som slås sönder när de mixas. Många forskare menar att det är värre att dricka dessa juicer än vad det är att dricka läsk, det vill säga Joe & The Juice produkter kan orsaka både övervikt och diabetes.

Så! Låt oss inte handla på Joe & The Juice, va? Du sparar pengar, du får en bättre hälsa, och framför allt så stöttar du inte ett machoföretag som sprider en unken kvinnosyn, och som dessutom låter sina anställda jobba för alldeles för lite pengar och trygghet. Det är alltså en win-win-win-win-win-situation att skippa juicen.

Leone Milton

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.