Henrietta Lysén skriver om alkohol och julen.
1 av 3
Henrietta Lysén skriver om alkohol och julen. - Foto: Ann-Sofie Fryxell/NTB scanpix
"Tänk på barnen i jul".
2 av 3
"Tänk på barnen i jul". - Foto: NTB scanpix
Henrietta Lysén.
3 av 3
Henrietta Lysén. - Foto: Ann-Sofie Fryxell

Jag vet hur det är att ha drömmar om julaftnar utan alkohol som aldrig blev av

Debattören: Julen är barnens högtid, låt dem få äga sin julafton som ett fint minne när de ser tillbaks på sin barndom tillsammans med dig.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kära Sverige, i år har jag en önskan! Jag önskar att vi tillsammans inför julen 2016 uppmärksammar och talar för de barn som kommer få högtiden förstörd på grund av alkohol.

Det är ingen hemlighet att vart femte barn i Sverige lever i ett hem där en eller flera vuxna missbrukar alkohol. Det är fem för många för att låta bli att våga tala. Inget barn ska behöva vara förälder till sin egen förälder, barn har rätt att få vara barn.

Men barn är inte bara barn, jul är inte bara kul…

Jag skriver dessa rader för jag vet hur det är, att växa upp i ett hem där alkohol var min pappas drog och beroende. Jag vet hur det är att söka kontakt med min pappa sovandes på soffan under julafton innan Kalle Anka. Jag vet hur det är att ha drömmar om lugna julaftnar utan alkohol som det aldrig blev någon verklighet av.

Jag vet att det finns barn där ute som behöver oss! Det finns barn som går på jullov med magont, som hellre stannar kvar vid skolbänken och gör skoluppgifter än firar jul med sin familj. Det ska inte behöva vara såhär år 2016!

Därför väljer jag genom min plattform Vackra Maskrosbarn att uppmärksamma och dela med mig av många barns verklighet under jul. Varje dag fram till jul delar jag med mig av mina erfarenheter från min barndom. #JAGÄGERMINJUL

Högtider är härliga tider, en mysig högtid som kommer med ljus och värme kalla decembermånaden. Snön ligger vit på marken, julgröten kokar på spisen och granen lyser i hemmet. En trygg tid med familjen samlad. Men inte för alla.

Jag talar för de barn som kommer hem till familjen med förhoppningar om en trygg jul, som tyvärr får juldrömmarna om en lugn julafton i kras.

Alkoholen tar inte julledigt, tvärtom.

Alkoholen är socialt accepterad i samhället och på högtider är den oftast en av de obligatoriska sakerna på inköpslistan hos många familjer och inför julen även ett viktigt tillbehör på julbordet. Vinglögg, snaps, julöl, starksprit. ”Nu är det ju jul, nu ska vi ha kul”.

För barn som lever i alkoholmissbruk är alkoholen drogen som står i familjens centrum. Den tar det viktigaste från barnen, deras barndom.

Tänk på barnen i jul, du som är vuxen och har barn omkring dig.

Tänk på barnen i jul, låt barnen få ha en tid med bus, lek, kärlek och gemenskap.

Tänk på barnen i jul, umgås med varandra och det viktigaste som ett barn behöver är en närvarande viktig vuxen.

Julen är barnens högtid, låt dem få äga sin julafton som ett fint minne när de ser tillbaks på sin barndom tillsammans med dig.

Henrietta Lysén

Läs mer om mina julminnen som barn på www.vackramaskrosbarn.se/blogg

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.