Kurdo Baksi skriver om situationen i Turkiet.
1 av 2
Kurdo Baksi skriver om situationen i Turkiet. - Foto: Privat/TT
Kurdo Baksi.
2 av 2
Kurdo Baksi. - Foto: Privat

Kurdo Baksi: Terrorn i Turkiet beror på Erdogans kurdhat

Debattören: Så länge kurderna i Turkiet inte erhåller sina grundläöggande mänskliga rättigheter kommer Turkiet inte bli ett tryggt land


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De senaste veckorna får jag dagligen två frågor som berör Turkiet:

Varför drabbas Turkiet av så många terrordåd? Vågar jag semestra i Turkiet?

Jag ska snart svara på alla dessa frågor men låt mig först berätta att huvudanledningen som kastat Turkiet i terrorismens famn är den despotiske presidenten Recep Tayyip Erdogans kurdhat.

När inbördeskriget i Syrien började i mars 2011 fruktade Erdogan att kurderna i Syrien skulle erhålla sina mänskliga, inte minst politiska rättigheter och så småningom bilda en egen kurdisk stat. Erdogan, precis som alla andra turkiska makthavare i Turkiet sedan landet blev republik 1923, nekar minst 25 miljoner kurders identitet, etnicitet och språk. En man som är en turkisk ultranationalist kan inte smälta att en kurdisk politisk status längst Turkiets 911-kilometersgräns skulle födas och få benämningen Kurdistan.

För att även i fortsättningen kunna förtrycka sina egna kurder bestämde sig Erdogan att motarbeta kurderna i Syrien på alla möjliga sätt. Kosta vad det vill. Och samarbetspartner behövde inte vara sekulära organisationer som respekterade människoliv. Med mottot "mina vänner blir aldrig mina fiender en dag" började NATO-landet Turkiets säkerhetstjänst (MIT) leverare vapen och stridande till jihadistiska terrorrörelser såsom Al Qaeda-gruppen Al Nusra och Daesh så att dessa jihadister skulle förinta kurdernas drömmar.

De grävande journalisterna Can Dündar och Erdem Gül på den turkiska dagstidningen Cumhuriyet som avslöjade Erdogans leveranser stämplades genast av Erdogan som "förrädare". Inte nog med det, Erdogan beordrade i direktsänt TV åtal mot journalisterna varpå båda fängslades genast.. En av dem, Can Dündar, har nu flytt Turkiet och lever i tysk exil numera efter att ha frikänts medan den andra journalisten är än så länge på fri fot.

Att Erdogans hyckleri inte väckt starka reaktioner i västvärlden är en gåta för mig. Å ena sidan påstod Erdogan att NATO-landet Turkiet bekämpade Daesh. Å andra sidan levererade den turkiska säkerhetstjänsten vapen till Daesh. Hänger ni med?

Snart skulle historien straffa Erdogan. Den sekulära kurdiska YPG-gerillan, inte minst dess tio tusen kvinnor i YPJ, gjorde historiska och heroiska insatser och drev ut Erdogans jihadistiska vänner från de kurdiska områdena. YPG, som fick flygunderstöd av koalitionen mot Daesh, visade för hela världen att den är viktigaste kraften för att försvaga och på sikt eliminera Daesh. Och i december förlorade Erdogans jihadister östra Aleppo eftersom Erdogan stoppade allt stöd till sina allierade. Varför? Jo, kurderna i Syrien hade utropat federalstat och kontrollerade i princip all kurdisk mark i Syrien.

Med förhoppningen att stoppa alla kurdiska framgångar övergav Erdogan sina allierade och började smarbeta med ärkerivalerna Ryssland och Syrien och motarbeta NATO (ja ni läste rätt!).

Säg mig den övergivne vännen som accepterar sitt öde! De av Erdogan övergivna jihadisterna kunde inte heller acceptera att Turkiet och Erdogan stoppat deras planer på att marschera mot Damaskus och bilda ett kalifat.

Så fort som Aleppo var förlorat ökade antalet terrordåd i Turkiet. Självmordsbombare sprände sig och hundratals människor i Kayseri, och i Istanbul. En turkisk jihadist, som varit livvakt åt Erdogan, mördade Rysslands ambassadör i hjärtat av Ankara på en fotoutställning. Man behöver inte vara ett orakel för att förstå att de jihaditiska grupperna, som nu svikits av Erdogan, bestämt sig att hämnas på Erdogan och förvandla Turkiet till helvetet på jorden.

Vi har i färskt minne terrordåden i Paris, Köpenhamn, Bryssel och Berlin. Och vi vet att jihadister främst genomför attentat och massmord på julmarknader, nöjesställen, flygplatser och idrottsarenor. Ändå prioriterar inte Turkiet kampen mot jihadistisk terror och ägnar sig istället åt att fängsla och åtala hundratals journalister, författare, kurdiska politiker och andra oppositionella.

Därför kom inte massmordet på diskoteket Reina i hjärtat av Istanbul och som krävde 39 människors liv i lördags, som en överraskning. Med tanke på att Turkiet krigar för fullt mot Daesh inne i Syrien borde landet vidta fler och bättre säkerhetsåtgärder.

Turkiets krig mot Daesh främst i staden Al Bab just nu är inte främst ett krig mot Daesh utan för att just denna stad förbinder de tre kurdiska kantonerna och som en dag kan tillsammans utgöra en kurdisk stat. Med andra ord prioriterar Erdogan än idag att frånta kurder deras rättigheter istället för att försonas med kurder och på allvar bekämpa jihadistisk terror såväl i Turkiet som i Syrien.

Och hur ser framtiden ut i Turkiet den närmaste tiden? Mycket mörk. Och den främsta orsaken är att Erdogan aldrig någonsin kan bli av med sitt kurdhat. Hans dagliga anti-kurdiska retorik, fängslanden av kurdiska ledare och utnämningarna av lakejer som förvaltare av folkvalda kurdiska kommuner tyder på att han vill främst förinta kurderna.

Och så länge kurderna i Turkiet inte erhåller sina grundläggande mänskliga rättigheter kommer Turkiet inte bli ett tryggt land, dock vet jag en sak: kurderna, kommer överleva Erdogan.

Och till sist: Det finns ingen anledning att förlora sitt liv i ett terrorattentat. Semestra inte i Turkiet, för din egen skull och för att visa solidaritet med Erdogans offer.

Det finns många lugnare semesterorter på jordklotet!

Kurdo Baksi,
Författare och Turkiet-kännare

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.