1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Ap

Moderat: Lägg av med den Rysslandsfientliga retoriken

Adam Hofmann: "Hur kommer det sig då att man konsekvent struntar i att höra Rysslands sak? Det som saknas i den svenska debatten är att lyssna in vad de ryska intressena är för att bättre förstå dess agerande".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Adam Hofmann är 25 år och boende i Saltsjö-boo i Stockholm.

Han är även politiskt aktiv i Nacka-moderaterna och ersättare Natur-och trafiknämnden

Lagom till Folk-och försvars konferensen i sälen med Sveriges ledande politiker som deltagare är återigen Ryssland på allas läppar. Man ägnar mycket tid åt att tala om Ryssland i samma andetag som det svenska försvaret.

Det finns saker som är bekymmersamt med detta. Är det verkligen på grund av ett ryskt hot som vi behöver stärka det svenska försvaret?

Rättsstaten Sverige består av ett grundfundament. Att höra bägge sidor av historien. Man är oskyldig till dess att rätten slagit fast att man är skyldig. Principen känns inte speciellt konstig för oss svenskar, det är helt enkelt rättvist. Hur kommer det sig då att man konsekvent struntar i att höra Rysslands sak? Det som saknas i den svenska debatten är att lyssna in vad de ryska intressena är för att bättre förstå dess agerande.

Utan att på något sätt förminska problemen med Ryssland. Avsaknaden av reell demokrati, mänskliga rättigheter och förföljelse av exempelvis HBTQ-personer är det samtidigt viktigt att inte förstora hotet. När man kopplar ihop problemen med Ryssland samtidigt som man talar om ökade anslag till det svenska försvaret är det givet att man bygger upp en hotbild som kanske inte finns.

Försvaret skall vara starkt i Sverige, men av andra anledningar än att Ryssland planerar att rulla in med pansarvagnar i Sverige. Det finns andra anledningar att rusta upp försvaret. Några exempel är att försvaret skall kunna användas nationellt i Sverige vid krissituationer som naturkatastrofer, terrorhandlingar, hot samt vid hjälp utomlands inom de försvarssamarbeten som finns. Ett starkt försvar avskräcker också främmande makter mot otillbörlig operation i eller mot Sverige.

Det finns såklart de som menar på att Sverige inte borde besluta om större anslag till försvaret. Däremot kan man tycka att det är ett något snävt förhållningssätt eftersom som svenska försvarsmakten inte i första hand används till väpnade konflikter.

Svenska politiker bör sluta använda ryss-fientlig retorik. Det kan bli svårt att upprätta diplomatiska förbindelser med ett land man konsekvent uttalar sig fientligt mot i syfte att söka stöd för att öka försvarsbudgeten.

Adam Hofmann

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.