Peter Söder skriver om Peter Springare från Syrien
1 av 3
Peter Söder skriver om Peter Springare från Syrien - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Copyright © Petter Koubek All Rights Reserved. Detta fält får inte ändras eller raderas enligt 6 kap enligt lag (1960:729) / Petter Koubek
3 av 3
- Foto: Privat

Jesper Söder: Jag krigar mot IS i Syrien – och står upp för Peter Springare

"Här nere i Irak, Syrien och Kurdistan förekommer inga brott i de kategorier som nämns i Peter Springares status"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jesper Söder är soldat i Syrien.

Han har skrivit en bok om sina upplevelser som heter När världen tittade bort.

Förklarade för mina kamrater och vänner som är med i min enhet här i Syrien om debatten som väckts till liv i Sverige, debatten om att kunna prata öppet och diskutera saker och ting utifrån hur de faktiskt är.

Jag försökte förklara efter att jag själv satt mig in i vad som hänt de senaste dagarna i Sverige, då jag inte alltid har tillgång till nät eller har möjlighet att vara uppkopplad på grund av olika anledningar. Mestadels för att vi befinner oss i en krigszon.

Jag förklarade för mina kurdiska, syriska vänner som strider tillsammans med mig mot Daesh (IS) om vad som pågår i Sverige, och vilka typer av lagar och regler vi har för de som söker skydd i Europa och framförallt i Sverige. Sedan gick jag in på detalj vad Peter Springare offentligt gått ut med och berättat vad för typ av brott som ligger på hans bord och vilka gärningsmännen var med "fejkade" namn.

Sedan förklarade jag hur vårt system fungerar och hur vi tystnar ner vilka som begår brott beroende på bakgrund. Vad för olika straffskalor vi har beroende på brott. Nu är jag ingen expert på rättväsendet, men har genomfört rättskunskap A och B på högskolenivå så helt ute och cyklar är jag inte.

Reaktionerna här bland alla som lyssnade, ett 20-tal som absolut inte har någon bakgrund från Europa eller Sverige, var förvånansvärt roliga. Och direkt började de skratta åt hur vårt system funkar och hur naiva vi är som inte tar tag i problemen med hårdhandskarna.

De började gestalta med gester och ord vad för typ av straff de skulle få om de gjorde liknade brott som det Peter Springare hade nämnt i sin status. Och jag kan lova er att det är inte någon 2 månaders vistelse eller någon behaglig behandling som de pratade om. Humant eller inte, de menade att vi borde blir mer hårdhänta och att straffen borde vara hårdare. Oavsett medborgare eller inte.

Här nere i Irak, Syrien och Kurdistan förekommer inga brott i de kategorier som nämns i Peter Springares status. Varför? Svaret är det jag skrev ovan. Här nere straffas man utifrån vad för typ av brott man begår, och att ljuga om sin ålder fungerar inte.

Men jag anser att Springare liksom så många andra svenskar har tröttnat på att bli kallade blåögda och naiva. När man väl yttrar sig så kommer rasistkortet upp.

Det finns inget som är rasistiskt med att berätta saker som de faktiskt är. Oavsett vad folk än säger. Är det en apelsin ska man inte kalla det för ett äpple på grund av att någon tycker att det är kränkande.

Jag står upp för Peter springare, jag ger dig tummen upp.

Hälsningar från Mellanöstern!

Jesper Söder

Nyheter24 har granskat om det Peter Springare skriver verkligen stämmer:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.