Christofer Fjellner, Jesper Skalberg Karlsson och Jonas Jacobsson Gjörtler, Moderaterna undrar hur Miljöpartiet tänker
1 av 4
Christofer Fjellner, Jesper Skalberg Karlsson och Jonas Jacobsson Gjörtler, Moderaterna undrar hur Miljöpartiet tänker - Foto: TT/TT/Privat
Christofer Fjellner
2 av 4
Christofer Fjellner - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jesper Skalberg Karlsson
3 av 4
Jesper Skalberg Karlsson - Foto: Henrik Montgomery/ TT
Jonas Jacobsson Gjörtler
4 av 4
Jonas Jacobsson Gjörtler - Foto: Privat

Moderaterna: Fri rörlighet måste gälla mer än bara människor, Miljöpartiet

"Partiets ställningstagande för öppenhet måste inkludera fri rörlighet för varor och tjänster."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Häromdagen godkände Europaparlamentet det nya handelsavtalet med Kanada. Det är det mest ambitiösa frihandelsavtal som EU någonsin förhandlat fram och en seger för både Europa och Sverige. Men svenska parlamentariker från regeringspartierna valde att inte stötta avtalet. Det är ett svek mot svenska jobbtillfällen och i förlängningen ett hot mot välfärdens finansiering.

Sverige är ett litet och handelsberoende land. Över hälften av allt som tillverkas i Sverige går på export och cirka 20 000 svenskar är sysselsatta med export till Kanada.

Med det nya handelsavtalet slopas tullar – och gör Kanada till en förlängning av EU:s inre marknad. Det är bra för både Sverige och för Kanada. Genom att bygga broar istället för murar kan vi möta gemensamma utmaningar.

Detta är den rödgröna regeringen medveten om. Statsrådet Ann Linde, Socialdemokraterna, har talat sig varm om vikten av avtalet med Kanada. Ändå väljer de socialdemokratiska europaparlamentarikerna att inte stödja det nya avtalet.

Regeringspartnern Miljöpartiet gick så långt att de försökte stoppa avtalet i Europaparlamentet.

Det är ett svek mot svenska jobbtillfällen att inte stå upp för frihandel. I en tid som präglas av osäkerhet och turbulens är det viktigt att Sverige vårdar relationer med länder som delar våra värderingar om öppenhet, handel och demokrati. Om inte EU kan samarbeta med Kanada – vem kan vi samarbeta med då?

Fördelarna med att handla med andra länder är många. Frihandel leder till spridning av teknologier och innovationer. Den ökade levnadsstandarden som handel gör möjlig gynnar demokratisk utveckling.

Dessutom försvårar frihandelsavtalen korruption, eftersom att det är ett tydligt regelverk som ger människor lika villkor.

Detta bör Miljöpartiet ta till sig. Partiets ställningstagande för öppenhet måste inkludera fri rörlighet för varor och tjänster om det ska vara sammanhängande.

Bara på det sättet kan man vara en aktör som stöttar grön tillväxt. Men tyvärr valde Miljöpartiet att istället rösta för protektionism. Det är tyvärr inte första gången. Faktum är att Miljöpartiet i Europaparlamentet röstar emot friare handel varje gång de får möjlighet.

De har tidigare bland annat sagt nej till att slopa EU:s tullmurar mot länder som Bolivia, Ecuador, Georgien, Ghana, Pakistan och Namibia. Det är fel väg för Sverige och ett svek mot svenska jobbtillfällen.

Christofer Fjellner,
Europaparlamentariker för Moderaterna

Jonas Jacobsson Gjörtler,
Miljö- och jordbruksutskottet för Moderaterna

Jesper Skalberg Karlsson,
Miljö- och jordbruksutskottet för Moderaterna

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.