1 av 3
- Foto: NTB scanpix/Privat
2 av 3
- Foto: NTB scanpix
3 av 3
- Foto: Privat

Att påstå att slöjförbudet är problematiskt är att förminska muslimska kvinnor

Bassam Al-Baghdady: "Det är att se dem som offer som inte kan anpassa sig till ett företags policy eller ett sekulärt samhälle".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

EU-domstolen har sagt sitt! Arbetsgivare har rätt att förbjuda religiösa symboler på arbetsplatser. En dom som kom med stor lättnad för många arbetsgivare och med fasa och skräck för vissa extremister som vill tvinga in sin religion i alla sammanhang, och inte minst på arbetsplatser.

Det behövs knappast påpekas att alla i ett sekulärt samhälle har rätt till sin tro och att praktisera sin religion. Men, och det är viktigt att upprepa det, din religion hör inte hemma på arbetsplatsen.

Din religion tillför inget till ditt arbete. Därför är varken arbetsgivaren eller dina kollegor intresserade av att ha din religion som ovälkommen och alltid närvarande gäst på jobbet.

Att Europadomstolen prövar dessa religiösa påtryckningar och sätter stopp för dem ger oss arbetsgivare mer vilja att skydda våra arbetsplatser från att förvandlas till religiösa och sekteristiska slagfält.

Att jag som arbetsgivare inte behöver fasa över hur jag ska tacka nej till den religiösa reklampelaren som dykt upp på arbetsintervjun utan att bli anmäld till DO. Då kan vi säga, här råder nolltolerans mot religiösa symboler, vill du ha jobbet ändå så är du välkommen.

I Sverige, som världens mest sekulära land, anstränger vi oss för att visa respekt för människors olika och motsatta religiösa föreställningar.

I samma grad, bör vi anstränga oss för att hålla arbetsplatser, kommuner, landsting och offentligt finansierade rum sekulära, befriade ifrån religiösa symboler, dogmer och predikningar.

I slutändan lever vi i ett land där religionsfriheten råder. Vill man klä sig i riddarrustning från medeltiden eller gå runt med två vikingahorn på huvudet hela dagarna, får man gärna göra det.

Men, inte på en arbetsplats. Det skapar en dålig arbetsmiljö. Dessutom kan konsekvenserna vara förödande för småföretagare som riskerar att hela deras livsverk går upp i rök om de bli stämda för diskriminering.

Visserligen kan vi snart höra röster som hävdar att domen kommer att leda till att en grupp som tillhör en särskild religion kommer att bli mer drabbad.

Att just muslimska kvinnor kommer att drabbas av slöjförbudet på arbetsmarknaden. Påståendet är felaktigt och det blir inte rätt bara för att man upprepar det en gång till såsom man gjort de senaste tio åren.

För det första kommer man inte förbjuda kvinnorna att delta på arbetsmarknaden, utan bara de religiösa symbolerna de bär på.

Precis som vilken arbetsgivare som helst kan förbjuda att personalen har shorts på sig på kontoret eller att de går med tomteluvor året runt. Kan man inte skilja på individer och dessa symboler så har man verkligen en skev människosyn.

För det andra, eftersom att slöjan i det här fallet är "frivillig" kan dess bärare ta av den under arbetstiden. Precis som alla läkare måste ta av sig sina smycken (som kan vara religiösa) eller att lärare och elever behöver ta av sig sina kepsar när de går in i klassrummet.

Att säga att just muslimska kvinnor är särskilt utsatta är att förminska dessa starka kvinnor. Det är som att beskriva dem som offer eller lägre förstående varelser som inte kan bättre. Som inte kan anpassa sig till ett företags policy eller uppföra sig i ett sekulärt sammanhang utan en religiös krycka i form av en slöja.

Sist, men inte minst, religion är något väldigt privat. Alla vet att du har en. Du tycker att det är fint att du har den. Men, det är väldigt fult att hela tiden prata om den.

Dessutom ska du absolut inte gå runt och skylta med den. Iallafall inte på en respekterad arbetsplats. När du kommer hem får du klä på/av dig hur religiöst du vill. I slutändan lever vi ju i ett fritt land.

Bassam Al-Baghdady

/
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.