Mikael Eskilandersson, Riksdagsledamot och talesperson i familjerätt (SD), skriver om barnäktenskap
1 av 3
Mikael Eskilandersson, Riksdagsledamot och talesperson i familjerätt (SD), skriver om barnäktenskap - Foto: JONAS EKSTROMER/TT
2 av 3
- Foto: TT
Mikael Eskilandersson, Riksdagsledamot och talesperson i familjerätt (SD)
3 av 3
Mikael Eskilandersson, Riksdagsledamot och talesperson i familjerätt (SD) - Foto: JONAS EKSTROMER

SD: Inget barn ska tvingas in i äktenskap i Sverige

Mikael Eskilandersson (SD): "Ett uppmärksammat fall var när skattemyndigheten redan hösten 2014 registrerade ett äktenskap med en 14-årig flicka".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I början av mars 2015 debatterades familjerätt i riksdagens kammare. Sverigedemokraterna var då ensamma om att förespråka en skärpning av lagen kring barnäktenskap att inga barn i Sverige skulle betraktas som gifta. Lagen som skärptes 2014 gjorde det omöjligt för den som har anknytning till Sverige att betraktas som gift.

Sverigedemokraterna anser att det inte finns någon anledning att göra undantag för personer som kommer hit efter att de gift sig, om någon av dem är under 18 år.

Inga barn ska kunna vara gifta i Sverige. Inget av de övriga partierna i riksdagen såg samma problem som oss då och de tog samtliga avstånd från vårt förslag då.

Skarpast i kritiken var centerpartiets representant som ifrågasatte varför Sverigedemokraterna inte ville ta hänsyn till andra länders regler för äktenskap och såg inte att det fanns några egentliga problem kvar efter regelskärpningen 2014.

De övriga partiernas oförmåga att se problemen ska ses i ljuset av att flera medier då nyligen hade gjort reportage om flickor under 18 år, som betraktades som gifta i Sverige.

Ett extra uppmärksammat fall var när skattemyndigheten redan under hösten 2014 registrerade ett äktenskap med en 14årig flicka. Något som skattemyndigheten offentligt bad om ursäkt för, då de hade som regel att inte registrera äktenskap med individer under 15 år.

Det får alltså anses som välkänt att barn i Sverige behandlades som gifta redan i samband med debatten i mars 2015. Idag onsdag, två år senare, är det åter dags för debatt i kammaren kring familjerätt och äktenskapslagar.

Nu har samtliga andra partier ändrat åsikt och plötsligt är det ett enigt civilutskott som framför kraven på lagskärpning till regeringen. Rädslan och beröringsskräcken för Sverigedemokraterna har alltså fördröjt utvecklingen ganska exakt två år vad gäller barnäktenskap.

Nu försöker övriga partier måla upp en bild av att problemet med barnäktenskap blev känt först hösten 2015, att det var då som problemet uppstod och att man sedan dess gjort vad man kan för att förhindra barnäktenskap i Sverige.

Det är bara ett problem med detta påstående, det stämmer inte med verkligheten. Det är förvisso sant att man 2014 införde vissa skärpningar och gjorde det omöjligt för personer från Sverige att gifta sig med barn, men bristerna i denna lag visste man om redan när den antogs.

Övriga partier blev också påminda om problemen under debatten i mars 2015 men då vågade man inte anta ett förslag från Sverigedemokraterna. Man kan alltså konstatera att de andra partierna valde att titta bort, enbart för att man själv skulle få tiden på sig att skriva in Sverigedemokraternas förslag bland sina egna förslag.

Det är ändå välkommet att övriga partier börjar se verkligheten även om det tyvärr ofta verkar vara mer kopplat till partiernas strategi för att få fler röster än till att man verkligen vill förändra samhället till det bättre, på riktigt.

Tråkigt dock för alla de barn som drabbas av denna onödiga fördröjning där man kan tycka att alla övriga partier nu borde ta sitt ansvar och komma upp från sandlådan för gott.

Det är trots allt barn som nu fått betala priset när de övriga partierna satt partistrategiska mål framför folkets väl.

Mikael Eskilandersson,
Riksdagsledamot och talesperson i familjerätt för Sverigedemokraterna

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.