Linnéa Claeson driver Instagram-kontot "assholesonline".
1 av 3
Linnéa Claeson driver Instagram-kontot "assholesonline". - Foto: TT/Privat
Var femte tjej mellan 10-16 år har blivit sexuellt trakasserad på internet.
2 av 3
Var femte tjej mellan 10-16 år har blivit sexuellt trakasserad på internet. - Foto: TT
Linnéa Claeson
3 av 3
Linnéa Claeson - Foto: Privat

Linnéa Claeson: 10-åriga tjejer ska inte vara vana vid övergrepp

Linnéa Claeson: "Barn går runt med sina smartphones i handen och när som helst kan de bli utsatta för ett övergrepp".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Linnéa Claeson, 25, driver Instagram-kontot assholesonline

Att få höra att jag är en jävla hora är normalt säger en femtonåring på nyheterna idag. Det är årets nätrapport från Friends som diskuteras i studion och vi har precis fått veta att var femte tjej mellan 10-16 år har blivit sexuellt trakasserad på internet.

Dessutom kan åtta av tio barn vittna om att vuxna har betett sig illa mot dem på nätet. Min första reaktion är givetvis att den unga tjejen som ställer upp i intervjun är modig och att det är fruktansvärt att det är så här illa ställt. Samtidigt blir jag lite irriterad av att det är på nyheterna som om det var något vi inte visste om innan.

Självklart är det toppen att detta uppmärksammas i TV-rutan men jag känner en frustration då jag själv har fått penisbilder, sexuella inviter och raggningsförsök av äldre män sen jag var tio år gammal. Alla kvinnor jag någonsin träffat har någon gång blivit sexuellt trakasserade eller kränkta på eller utanför internet.

Hur kan vi agera som att detta vore en nyhet när det är något som har blivit just det som det aldrig får bli. Normalt. Det kan vara en del av ens vardag att höra att man är en fitta eller slampa och bli behandlad som ett sexobjekt enbart för att man är kvinna. Detta är vad våra unga möter idag och vi vuxna har ett ansvar för att ta detta på stort allvar.

Det är vår uppgift att fundera över vad konsekvenserna kan bli av att en tolvårig tjej ständigt går runt med en telefon i handen där hon får meddelanden om att någon äldre man vill ligga med henne. Vi måste fokusera på att hejda kränkningarna från att ske men även vara uppmärksamma på normaliseringsprocessen.

Att unga vänjer sig vid att bli behandlade sämre än vad de förtjänar och att tjejer blir kallade för hora är bara så det är och finns inget man kan göra åt. Den tanken är den mest förödande av allt. Att våra unga kan börja tro att bara för att det alltid har varit så (för att detta pågår är som sagt ingen nyhet) så ska det alltid fortsätta vara så.

All form av samhällsförändring börjar med att någon sätter ner foten och säger att nu är det nog. Det är det jag vill se av vuxenvärlden. Det här har pågått länge nog. Våra barn går runt med sina smartphones i handen och när som helst kan de bli utsatta för ett övergrepp och det är vår förbannade plikt att verka för en förändring.

Jaha, vad ska vi göra då? Jag anser att första steget för att ändra klimatet på internet är att börja med sig själv. Fundera över hur din attityd mot andra är på nätet och särskilt dem som du inte håller med. Beter du dig som att internet och verkliga livet skulle vara helt skilda från varandra? Skriver du otrevligheter till människor som du aldrig skulle sagt om ni möttes på gatan?

Där tror jag vi har en springande punkt och vi måste gemensamt visa att vi förstår att internet inte är någon frizon där man kan skriva vad som helst. Det är människor som kommunicerar med andra människor och om ni inte vill vara assholesonline (hehe) så är ni trevliga och respektfulla mot varandra.

En attitydförändring gällande att internet och verkligheten inte är olika saker anser jag är en oerhört viktig del i hur vi som vuxna ska ta oss vidare för att förbättra internetvardagen för våra barn.

Linnéa Claeson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.