Simon Johansson och Sofia Fölster (MUF) skriver om hur vi undviker ett "Swexit"
1 av 4
Simon Johansson och Sofia Fölster (MUF) skriver om hur vi undviker ett "Swexit" - Foto: Privat/Gregorio Borgia/Privat
2 av 4
- Foto: Gregorio Borgia
Sofia Fölster
3 av 4
Sofia Fölster - Foto: Privat
Simon Johansson
4 av 4
Simon Johansson - Foto: Privat

MUF: Om vi gör de här 3 sakerna kan vi undvika Swexit

MUF: "Om EU fortsätter i samma gamla hjulspår så kommer projektet att sänka sig självt."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag firas Europadagen i skuggan av en svår tid för EU-vänner. I nästan varje EU-land finns nu ett nationalistiskt parti som vill riva upp EU-samarbetet.

Front National i Frankrike, PVV i Nederländerna och AfD i Tyskland är bara några exempel. För att inte tala om Storbritannien där utträdet redan ska bli av.

Sverigedemokraterna som arbetar aktivt för Swexit, svenskt EU-utträde, ligger högre i opinionen än någonsin. Istället för att stoppa huvudet i sanden borde EU:s ledare förändra samarbetet, annars är det bara en tidsfråga innan fler länder börjar överväga att lämna.

Sverige är inget undantag om man ska tro trenden i Europa. EU-projektet är i grunden fantastiskt. Det har möjliggjort ökad handel och garanterat fred i Europa i snart 70 år. I vår generation är det en självklarhet att kunna plugga i ett annat EU-land eller näthandla tullfritt.

Om EU ska överleva räcker det dock inte med att gå i försvarsställning. Vi måste reformera EU i grunden om samarbetet ska finnas kvar även i framtiden. Därför föreslår vi att:

Renodla samarbetet. Idag lägger sig EU i alldeles för många politikområden, även om medlemsstaterna sköter frågan bättre nationellt. EU borde inte, som idag, ägna sig åt att rusta upp vandringsleder eller förbjuda mentolcigaretter. Inte heller sätta minimilöner eller reglera föräldraledighet. Vi vill därför att EU renodlas till att bara besluta över sina kärnuppgifter, de som inte går att lösa på medlemsstatsnivå, resten ska EU inte ha makt över.

Minska EU:s budget. EU:s årliga budget uppgår till cirka 1300 miljarder kronor. För våra skattebetalares del är Sveriges EU-avgift högre än exempelvis hela anslaget till polisen. Det behöver inte vara så. Merparten av EU:s utgifter används idag till olika typer av bidrag. Dessutom spenderas enorma summor på att flytta Europaparlamentets möten mellan Bryssel och Strasbourg. Vi menar att det går att kraftigt skära i EU:s budget genom att helt ta bort jordbruksstöden, minska de regionala bidragen och stoppa den dyra flyttcirkusen.

Stoppa regelkrånglet. EU ska inte bestämma hur mycket kanel en kanelbulle får innehålla eller hur snus får smaksättas. Varje gång den typen av absurd detaljstyrning införs skadar det förtroendet för EU. Saker som sköts bättre på nationell nivå ska inte regleras i EU.

EU är idag en massiv byråkratisk koloss, som trots detta är fantastisk. Men EU kan vara mycket bättre än idag, och behöver bli det för att överleva. Om EU fortsätter i samma gamla hjulspår så kommer projektet att sänka sig självt. “Förändra er eller dö” sa en klok före detta statsminister. Det gäller lika mycket då som nu.

Sofia Fölster,
1:a vice ordförande i Moderata Ungdomsförbundet och Riksdagsledamot

Simon Johansson,
Internationell sekreterare i Moderata Ungdomsförbundet

/
/
/
Muf
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.