Mozhgan Jalali skriver om attentatet i Manchester
1 av 3
Mozhgan Jalali skriver om attentatet i Manchester - Foto: Privat/The Press Association/Peter Byrne
Attentatet skedde under en Ariana Grande-konsert under måndagskvällen
2 av 3
Attentatet skedde under en Ariana Grande-konsert under måndagskvällen - Foto: The Press Association / Peter Byrne
Mozhgan Jalali
3 av 3
Mozhgan Jalali - Foto: Privat

Rasism och terrorism vill båda samma sak – skapa rädsla

Mozhgan Jalali: "Att ställa grupper, etniciteter och religioner mot varandra –
det är precis vad syftet är med terrorattacker."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mozhgan Jalali är barnmorska, moderat samhällsdebattör och ledamot i RFSU styrelse Göteborg.

Ännu ett attentat, den här gången mot unga i Manchester på en konsert. Unga människors favoritartist, Ariana Grande. Det kunde ha varit vår egen son eller dotter vars liv tog slut inatt på det fruktansvärda och avskyvärda sättet.

Många analytiker och politiker beskriver terrorattacker som en attack mot demokratin. De förklarar att ISIS inte gillar vårt sätt att leva och vill angripa våra värderingar, och därför blir utsatta för terrorattentat.

Jag anser att denna förklaringsmodell är förenklad. Terrorismen vill hota demokratin i Europa men vår demokrati kan bara hotas och skadas om vi gör vad terrorismen önskar.

Så länge vi håller fast vid de principer våra demokratiska värdegrunder vilar sig på står vi starkast mot terror. Det terrororganisationer som ISIS med flera vill med dessa terrorattentat är att uppnå en ökad polarisering i Europa och nu även i Sverige.

Det är helt naturligt att människor blir mer rädda och politiker desperat försöker hitta lösningar för att återställa ordning och reda och ibland på bekostnad av frihet och demokrati. Det är precis den effekten terrorister eftersöker. Rädsla och som resultat av det, polarisering.

De vill så gärna att länder i Europa fattar radikala beslut, börjar ändra lagar, begränsa, straffa, peka ut grupper och muslimer, och göra de förändringar i affekt som kan skada och hota de principer en demokrati bygger på.

Det är bara på det sättet de på riktigt kan skada vår demokrati. Idag bevittnar vi samhällen där det växer mer och mer rasistiska och främlingsfientliga rörelser och partier i Europa och Sverige som vill och kan bidra till större polarisering och "vi och de"-tänkande.

Människor som gärna vill ställa grupper, etniciteter och religioner mot varandra. Det är precis vad syftet är med dessa terrorattacker.

Ökad polarisering i samhället gör att fler radikaliseras och vill ansluta sig till dessa organisationer vilket ger dem guldmöjlighet att kunna rekrytera fler personer. Detta är ISIS strategi och det är precis det vi politiker och svenska folket måste motarbeta och bekämpa. Ett samhälle som håller ihop är oslagbart.

Mozhgan Jalali

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.