Mika Marin tycker att det är fel att man behöver skatta på dricksen
1 av 3
Mika Marin tycker att det är fel att man behöver skatta på dricksen - Foto: TT/Privat
2 av 3
- Foto: Ap
Mika Marin
3 av 3
Mika Marin - Foto: Privat

Att skatta på dricksen är ett hån mot alla som sliter på krogen

Mika Marin: "Ponera att du lämnar 100 kronor i dricks. I slutändan får din servitör normalt behålla endast 41 kronor av den hundralappen."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Regeringen behöver nya skatteintäkter. Nu har det blivit dags att ta krafttag mot restaurangarbetare som får dricks. Även om dricksen rent juridiskt har varit skattepliktigt sedan 2012 har Skatteverket först nyligen fått i uppdrag att se till att all dricks verkligen beskattas.

Restaurangerna är tvungna att hålla koll på sina anställdas dricks och rapportera till Skatteverket hur mycket respektive servitör har erhållit. Sedan jämförs den summan med summan som varje restauranganställd själv uppger i sin självdeklaration.

Redan beskattade pengar ska alltså beskattas en gång till och servitörerna måste nu hålla lika bra koll på sin ekonomi som egenföretagare. Eftersom dricksen påverkar skatten först vid deklarationen, det vill säga retroaktivt, kan hela besöksnäringen nu räkna med att få betala ordentligt med restskatt.

Restauranganställda har ett av Sveriges sämsta kollektivavtal, detta trots vissa framgångar som nyligen nåtts angående lägstanivån på löner med mera.

Som servitör är man obekväm arbetstid personifierat. Trots det har inte facket lyckats förhandla fram ett avtal som är ens i närheten av till exempel Handels.

Genom tiderna har man därför i Sverige betraktat dricks som en liten gåva från en gäst till servitören; en uppskattning för god service. Och eftersom gåvoskatten är avskaffad sedan 2005 har dricksen hittills inte varit subjekt för beskattning, inte ens om den sammantagna dricksen skulle överstiga 10.000 kronor i månaden (vilket den nog aldrig gör).

Dricks är ju ingen självklarhet. Många lämnar ingen alls och pengen servitören får med sig varierar mycket beroende på gäst, ställe, dag, årstid och mycket annat. Skulle servitörernas lön hänga på dricksen skulle inkomsten vara högst osäker och minst sagt varierande.

Man kan se dricksen som ett skäligt plåster på såren i och med de låga lönerna. Dessutom är inte gästen servitörens arbetsgivare, således kan inte dricksen ses som lön.

Eftersom dricks inte kan ses som lön är den inte heller pensionsgrundande, och inte heller momspliktigad. Inte heller behöver gästen betala arbetsgivaravgift för den utbetalda summan. Det skulle ju vara helt befängt.

Men där slutar det förnuftiga tänket. Samma sekund som servitören tar emot dricksen blir det en inkomst som måste beskattas utan att den är exempelvis pensionsgrundande. Det kan låta helt ologiskt och inkonsekvent (vilket det också är) men det är så det ligger till.

De flesta restauranger har ett system när det gäller dricks. Det är nästintill kutym att varje servitör får lämna kring 40 procent av dricksen till en pott som sedan delas mellan köket, disken, spritluckan och runners.

För dessa 40 procent ska de som dricksen tillfaller betala inkomstskatt. Servitören själv betalar skatt för de 60 procenten som finns kvar. Summan måste varje enskild anställd hålla koll på, det ska redovisas i deklarationen.

Detta är särskilt jobbigt för dem som arbetar på flera ställen. Ponera att du lämnar 100 kronor i dricks. I slutändan får din servitör normalt behålla endast 41 kronor av den hundralappen.

Eftersom jag själv arbetar inom besöksnäringen har jag pratat med många restaurangbesökare om den här "skattereformen". De flesta anser sig ge servitören en gåva och förstår att de övriga får sin beskärda del av dricksen.

Vad de däremot inte accepterar är att staten beskattar den lilla gåvan de vill ge som en uppskattning för bra service. Många väljer numer därför att lämna dricksen i kontanter. Några har sagt: "Det här är till dig och inte till Magdalena Andersson."

Jag förstår dessa gäster. Inte någon annanstans i världen, vad jag känner till, beskattas dessa små gåvor. Inkomsterna som staten kommer att dra in är marginella för vår statsbudget, men bortfallet kan vara avgörande för en servitör.

Ta ett exempel: En ung kvinna med ensam vårdnad av barnen får lite dricks varje dag. För enkelhetens skull säger vi 300 kronor per dag (vilket är högt räknat). När hon nu måste betala skatt blir det ett hål i hennes privatekonomi på närmare 2.000 kronor i månaden.

Det är en stor summa pengar för ensamstående mamma. Är det här är ytterligare ett slag för feminismen från vår feministiska regering?

Det är dags för regeringen att tänka om när det gäller synen på dricks. Dessa osäkra småsummor kan inte betraktas som inkomst. Det är gåvor och uppskattning. Så borde även regeringen se på saken och slopa beskattningen av dricks helt och hållet.

Dessutom, det nuvarande systemet leder bara till att hela besöksnäringen blir brottslingar när ingen ändå redovisar dricks som ges i kontanter. Det blir över 100.000 nya skattebrottslingar i statistiken. Det är inte heller en rimlig utveckling. Slopa skatten på dricks!

Mika Marin

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.