Anna-Maria Johansson skriver om den senaste trenden med fidget spinners.
1 av 3
Anna-Maria Johansson skriver om den senaste trenden med fidget spinners. - Foto: Privat/NTB scanpix
2 av 3
- Foto: NTB scanpix
Anna-Maria Johansson
3 av 3
Anna-Maria Johansson - Foto: Privat

Fidget spinners hjälper inte barnen koncentrera sig – tvärtom

Anna-Maria Johansson: "Tänk er ett klassrum med 20 elever som snurrar med fidget spinners. Tror ni att de har lättare att koncentrera sig?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Anna-Maria Johansson driver tillsammans med vännen Mia en blogg på bloggkommentatorerna.se

Bloggaren Spiderchick skriver om de här nya leksakerna som är populära just nu och sprider sig som pesten på skolgårdar och i klassrum. 


Jag är inte mer än människa själv och har fallit för mina barns tjat och köpt varsin till dem. MEN, eftersom jag jobbar som lärare så har jag förbjudit barnen att ta med dem till skolan


Dels för att de inte ska bidraga till "Alla har"-hetsen och så vidare, och dels för att lärarna skall klara av att jobba terminen ut utan en eller flera mentala härdsmältor. 

 

Problemet med den här leksaken är att företagen som producerar dem går ut med information om att det är till för att elever skall kunna koncentrera sig på lektionerna. Det där är i 99 procent av fallen helt fel.


Inte ens EN elev i varje klass blir hjälpt av en sån här för att kunna lyssna, och när elever som har noll koncentrationssvårigheter kommer med fidget spinners till skolan så har det helt motsatt effekt. 


Tänk er ett klassrum med 20 elever som snurrar med fidget spinners. Tror ni att de har lättare att koncentrera sig? 


Nej, det bankas, viner och snurras på ett finger tills eleverna tappar dem på golvet. Varken elever eller lärare blir hjälpta av den här invasionen av snurror. Det stör och eleverna lär sig mindre. 

 

Jag tror inte att ni som inte jobbar i skolan inser problemet med de här leksakerna och jag tror inte heller att ni inser hur fruktansvärt mycket det stör och hur mycket tid det tar från undervisningen när man hela tiden måste diskutera saker som de här leksakerna istället för franska revolutionen. 


Snurrorna ger upphov till konflikter och de stör undervisningen. Problemet med en sån här leksak är att de kommer "fel" väg. Det kan hända att någon enstaka blir hjälpt av en sån här pryl, men då får det gå rätt väg, genom specialpedagogen och ut i klassrummet. 


Alla kan inte sitta och snurra med fidget spinners på lektionerna. Det ger helt motsatt effekt. Tro mig. Jag har upplevt detta själv i vår. 

 

Efter sommaren har nog trenden dött ut, tack och lov, och då är det förmodligen bara de som verkligen blir hjälpta av den som kommer att få använda den och som vill använda den. 

 

Tänk på detta innan ni låter era barn ta med sig leksaker till skolan. Fråga läraren om ni är osäkra på om det är okej eller inte. 

 

Anna-Maria Johansson

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.