Philip Mårtensson är spelmissbrukare och riktar nu stark kritik mot staten och spelbolagen.
1 av 3
Philip Mårtensson är spelmissbrukare och riktar nu stark kritik mot staten och spelbolagen. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Marcus Ericsson/TT
Philip Mårtensson
3 av 3
Philip Mårtensson - Foto: Privat

Spelmissbrukaren: Hur kan vi tillåta staten göda ett missbruk?

Philip Mårtensson: "Vi får inte glömma att missbrukarna är nyckeln i denna framgång. Människors faktiska ohälsa."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Philip Mårtensson driver hemsidan betless.se

Jag måste ställa relevanta frågor till staten Sverige. Som nisjälva säger så har staten tappat kontrollen över spelmonopoletoch ni kan inte förneka att ni vill få tillbaka ert makthavandemed ökade skatteintäkter på spelmarknaden. 

Personligenstöttar jag ett enat monopol med tydliga restriktioner mensom det ser ut just nu så omfattas spelutredningen av väldigt storbristande kompetens och när spelproblem skrivs in isocialtjänstlagen så kommer vi se en ökad efterfrågan på hjälp. 

Den 17:e maj var jag på Leo Vegas årsstämma. Detstämmer att jag köpte en aktie, inte för att stötta bolaget utan för att förstå hur de tänker. Den organiska tillväxten av intäktervisade sig vara så stark att det framstod som om pengar växer på träd. 

Vi fårinte glömma att missbrukarna är nyckeln i denna framgång.Människors faktiska ohälsa. Ett bolag där storbankernaSEB, Handelsbanken och Swedbank, för att bara nämna några, är storaplacerare. 

Bankerna stöttar alltså en folkhälsosjukdom. Vadsom var väldigt intressant var att man såg kommande regleringar somett problem för sitt egna vinstkapital. Spelbolagen jobbar alltsåför hälsoproblem, bokstavligen. 

I Kina tog man ansvar för dessaproblemen genom att förbjuda spelreklam. I Tjeckien höjde manvinstskatten till 35 procent samtidigt som man krävde att kunder skulleverifiera sig fysiskt. I Spanien införde man retroaktivaskattekostnader. 

Varför tittar vi inte på den lagstiftning somandra länder slagit i kraft med, som lett till godaresultat? Sveriges svar blir en vinstskatt på 18 procent samtidigt som det ska vara tillåtet att anordnad storapokerturneringar runt om i landet. 

Förslag som välkomnas avspelbolagen som, med start den första januari 2019, kommer börjaslåss om kunderna. Det finns inget som tyder på att missbruketkommer minska, tvärtom. 

Varför får Sustainable Interaction som säljer självtest till spelbolagen uttrycka sigatt testet fungerar när man inte kan redovisa statistik på antalethjälpta konsumenter? 

Faktum är att knappa 7000 sökte hjälp försitt spelande hos stödlinjen 2016. Då uppges det att det tillkommercirka 100 000 nya problemspelare varje år. 

Varför avsättsinte större summor pengar till vård av missbruk? Svenska Spel ficktrots allt in närmare 5 miljarder kronor på spel under 2016. Denorganiska tillväxten av pengar kommer aldrig kunna kontra värdet avden naturliga förlusten av människors olycka. 

Spel har blivit såpass stort att vi hellre spelar på matchen än att titta på den.Uppgjorda matcher kommer med största sannolikhet öka när vi idaguppmanas att spela konstant. I din mobil, dator och surfplatta mötsdu av kända sportprofiler som säger att du ska spela på matchen. 

En annan form matchfixing, som det även kallas, är när "huliganer" avbryter matcher. Som spelmissbrukare gör man allt för pengar.Spelen annulleras nämligen efter 24 timmar och pengarna gårtillbaka om matchen inte återupptas. 

Är spel en tänkbar orsak tillavbrutna matcher? Mycket troligt.När det inte finnssystem att utesluta missbrukare samtidigt som spelbolagen påstårsig spärra spelare vid olämpliga transaktioner så måste jagställa en fråga. 

Vilket bolag tar emot miljonbelopputan att ställa den relevanta frågan, angående spelproblem? Detåterstår att se vad kommunerna kan åstadkomma för mirakel ivården i en bransch som är rena rama Vilda Västern.

Nyckeln liggeri att marknaden skall ha ett ansvar att hjälpa människor. Detkommer aldrig hända och därför är min målsättning att begäraspelparadiset Malta i konkurs.  

Philip Mårtensson

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.