Rebecka Forsberg skriver om rasismen och sexismen i Sverige.
1 av 4
Rebecka Forsberg skriver om rasismen och sexismen i Sverige. - Foto: Privat/SCANPIX/SCANPIX
2 av 4
- Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
3 av 4
- Foto: NTB scanpix
Rebecka Forsberg (Grön Ungdom Väst)
4 av 4
Rebecka Forsberg (Grön Ungdom Väst) - Foto: Privat

Slöja eller kort kjol – som kvinna kan du inte göra rätt

Rebecka Forsberg: "Kvinnor ska kunna ha på sig vad som helst utan att behöva vara rädda för varken våldtäkt eller rasism."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Fy fan!". "Du är äcklig!". "Åk hem dit du kom från!". Jag sitter på spårvagnen på väg hem och undrar vad det är som händer. 

När jag vänder mig om får jag syn på en kvinna i 60-årsåldern som står och skriker på en mamma med barnvagn. Varför? För att hon bär niqab.

Till slut klarar jag inte mer. Trots att jag skakar av ilska lyckas jag samla mig och skäller ut den gamla kvinnan tills hon tystnar. Resten av vagnen är lika tyst som innan. 

Strax innan jag går av tittar mamman på mig och säger "Tack". Och när jag frågar svarar hon att "Ja, sånt här händer ganska ofta".

För det här är inte en historia om mig. Det här är en historia om det som är vardag för många kvinnor som bär slöja i dagens Sverige. 

Förra veckan spreds en bild på en tom buss i norska och svenska främlingsfientliga Facebook-grupper. Men istället för bussäten tyckte sig många se kvinnor i burka och hatet fyllde snabbt kommentarsfälten. Lika arga var de på de tomma sätena som den äldre kvinnan var på mamman i niqab. 

Många har gjort sig roliga över detta. Och visst är det skrattretande att inte ens en folktom buss slipper undan rasisternas glåpord och terroristanklagelser. Det är en påminnelse om vilket nonsens de predikar, om hur oberättigad deras "rädsla" faktiskt är. 

Men det kan också vara bra att bli påmind om att det inte bara är bussäten som blir utsatta för rasism. Och att det inte bara sker i obskyra internetforum. 

Mellan 2011 och 2015 ökade de anmälda hatbrotten mot muslimer med 69 procent, enligt statistik från Brå. Olaga hot och ofredanden är den vanligaste brottstypen, där cirka 18 procent av fallen sker på offentlig plats, inte sällan mitt framför ögonen på oss alla.

På liknande sätt blir även kvinnor med mindre täckande kläder ifrågasatta. Det är inte ovanligt att våldtäktsoffer får frågan om övergreppet ändå inte var lite deras eget fel. 

Att det enkelt hade kunnat undvikas med en längre kjol. Samtidigt som de som täcker sig tvingas leva med en vardag full av hat och hot. Det går helt enkelt inte att göra rätt.

Så länge vi lever i en värld där kvinnor inte kan ha på sig vad fan som helst utan att vara rädda för varken våldtäkt eller rasism har vi inte kommit tillräckligt långt. 

Hur lång tid ska det egentligen ta innan det är lika absurt att skuldbelägga ett våldtäktsoffer för hennes klädsel eller skrika åt en mamma med niqab som det är att uttrycka sitt förakt mot tomma bussäten?

Rebecka Forsberg,
språkrör Grön Ungdom Väst

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.