Victor Östman och Marcus Fridholm anser att e-cigaretter har många fördelar.
1 av 4
Victor Östman och Marcus Fridholm anser att e-cigaretter har många fördelar. - Foto: Privat/Privat/TT
2 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Victor Östman.
3 av 4
Victor Östman. - Foto: Privat
Marcus Fridholm.
4 av 4
Marcus Fridholm. - Foto: Privat

Sluta kritisera e-cigaretter – det kan rädda liv

Victor Östman och Marcus Fridholm: "Om tusentals svenskar lyckas sluta röka med hjälp av e-cigaretter så borde väl hela samhället applådera?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det här med e-cigaretter är något som kommit med raketfart. Bara för ett par år sedan så var det väldigt ovanligt att se någon som "rökte" e-cigaretter, nu ser man det i stort sett varje dag. 

I korta drag så går det ut på att man förångar smakämnen, glycerin och lite nikotin med hjälp av en spole och ett batteri. Fler och fler ses gå runt i storstäderna i enorma moln av ånga som luktar bakverk och godis.

För oss som skriver har det en särskild betydelse, vi är båda engagerade i den här världen och möter tusentals andra som delar vår historia. Vi har båda en bakgrund som storrökare med mer än 20 respektive 35 år av cigarettrökning bakom oss. 

Det kunde gå åt ett paket, eller till och med tre, på en dag. Klart vi visste att det var farligt och vi fick hela tiden höra att vi fick skylla oss själva och hur korkade vi var.

Flera gånger försökte vi desperat sluta. Nikotin-tuggummin, plåster och hela den baletten är vi välbekanta med. Problemet var att det alltid slutade med ett nytt cigarettpaket i fickan. 

Vi stötte på vaping lite olika. Victor fick en dag nys om vaping; funderade på om det kunde vara farligt? Om det hjälpte? Om det var lagligt? 

Han hade turen att hitta en kille som kunde hjälpa honom genom den enorma djungel av utrustning till det första kitet. Marcus skaffade en omodern skräpvariant på ren impuls i den lokala videobutiken, något som snabbt uppgraderades till något bättre.

Vi började läsa forskning, både det positiva och det negativa. Vi ville veta allt. Vaping funkade ju för oss. Ingen av oss skulle komma på tanken att röka en cigarett igen. Vi mår mycket bättre än vi gjorde som rökare och är gladare, fräschare och friskare.

Victor började göra informationsvideos om vaping på sin YouTube-kanal vid namn "grizzly vapor". Han började hjälpa före detta rökare in i vaping. Helt enkelt för att det där med att man får skylla sig själv är dumheter.

Marcus var med och startade Vildvejp, för att få ut debattexter och försöka skapa någon form av motvikt till ant-inikotin-organisationerna. De var negativa, men antagligen mest för att de inte förstår vad det handlar om.

Grunden är att alla människor gör misstag. I stort sett alla som röker har någon gång börjat röka för att de trodde det var tufft. Det är en rysk roulette, där hälften av kamrarna i revolvern har en kula. Rökning är en vana som dödar hälften av sina användare.

Men det bör inte vara dödsstraff på att göra misstag, inte vara en dödsdom att vara för svag att göra sig kvitt giftet när man väl sitter fast i det.

Så när inte nikotinläkemedel hjälper så verkar det rimligt att göra allt för att understödja det som fungerar. Om tusentals svenskar lyckas sluta röka med hjälp av e-cigaretter så borde väl hela samhället applådera?

Det finns väldigt få områden inom folkhälsa som skulle göra så stor skillnad som ifall alla rökare slutade. Det är fortfarande nästan en miljon svenskar som röker och en halv miljon av dessa kommer att dö av åkommor som på ett eller annat sätt följer av rökningen. 

Främst tänker man nog på cancer och KOL, två åkommor som skulle minska drastiskt om rökare blev vejpare. Tittar man på riskerna för och upplevelsen från nära och kära, så blir det ännu mer fantastiskt. Den passiva "rökningen" från e-cigaretter är i princip försumbar. 

Och hemmet, kläderna, håret luktar inte gammal askkopp. Än så länge har man inte kunnat påvisa att något i e-cigaretterna är cancerframkallande. Att veta att man inte går med en tickande bomb som kan brisera när som helst är en ren befrielse.

Trots det så handlar det inte ens om ifall det är utan risker. Det är inte ofarligt, bara långt mindre farligt än tobak. Den bästa skattning som gjorts hittills pekar på en trolig risk som är mindre än eller lika med 5 procent av tobaksrökningens risker. För de som inte lyckats sluta röka på annat sätt så är det ett rent mirakel.

Självklart skall det vara reglerat. Det är klart att inte barn och ungdomar skall börja vejpa. Det må vara en tjugondel så farligt som cigaretterna, men det är inte något icke-rökare skall börja med överhuvudtaget. 

Problemet med nuvarande regleringar, som trädde i kraft i somras, är att åldersgränsen är det enda som är relevant. Resten är en papperstiger av fjantiga gränssättningar som inte ens internt är logiska.

Det är till exempel tillåtet att sälja 10 milliliter e-vätska med totalt 200 milligram nikotin i en flaska, medan det är förbjudet att sälja 30 milliliter e-vätska med 90 milligram nikotin om det inte är i tre separata flaskor. Det skapar en märklig marknad där köpare och säljare skakar på huvudet och undrar vad som egentligen hände?

Vi skulle vilja rekommendera att se filmen "A Billion Lives". Det är en dokumentär som gjorts av en person som själv inte vejpar och aldrig ens rökt. Filmens tema är att om alla som idag röker skulle börja vejpa, så skulle en miljard människor slippa dö av rökning de närmaste hundra åren. Tänk på det ett tag. Det är så att det hissnar.

Vi lever in en upplyst tid. Samtidigt är människan snabb att döma från begränsade fakta. Som vejpare stöter man på många vanföreställningar, sällan baserade på en faktisk verklighet, utan i princip alltid från skandalrubriker och hörsägen. Kunskaperna finns där, men man måste vilja ta till sig dem.

Är du rökare förtjänar du att bli räddad. Du behöver inte skylla dig själv. Du behöver en väg ut ur den hopplösa ryska rouletten. Kanske är e-cigaretterna din möjlighet att lägga ifrån dig revolvern?

Victor "Grizzly Vapor" Östman
Marcus "Scatcat" Fridholm

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.