Mattias Åberg, ​William Friman​ och Amos Friedman anser att alla tentor borde ske anonymt.
1 av 5
Mattias Åberg, ​William Friman​ och Amos Friedman anser att alla tentor borde ske anonymt. - Foto: Privat/Privat/Privat/SCANPIX
2 av 5
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Mattias Åberg.
3 av 5
Mattias Åberg. - Foto: Privat
William Friman.
4 av 5
William Friman. - Foto: Privat
Amos Friedman.
5 av 5
Amos Friedman. - Foto: Privat

Du ska inte behöva vara vän med din lärare för att få bra betyg

Mattias Åberg, ​William Friman​ och Amos Friedman​: "Att tentamina skrivs anonymt borde vara en självklarhet för alla."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Mattias Åberg, 26, är ordförande i Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation.

William Friman, 21, är relations planner på SocialView och studerar.

Amos Friedman, 20, är student och ordförande i utbildningsutskottet i KarlEkon.

Den här veckan börjar tusentals nya studenter läsa vid olika högskolor och universitet i Sverige. De nya studenterna har dock inte samma förutsättningar när det kommer till en jämlik och rättssäker betygssättning. 

Många institutioner använder anonyma tentamina, men långt ifrån alla. Anonyma tentamina borde vara en självklarhet för att säkerställa att alla studenter får en jämlik och rättssäker betygssättning, oavsett vilket namn du har eller om du är tjej eller kille.

Särdragen bland Sveriges universitet och högskolor är självklart något vi bör bevara och värna om. Dock måste möjligheten att visa sin fulla potential råda, oavsett vid vilken institution du studerar. 

Ditt resultat på en tentamen ska inte påverkas av om du är vän med läraren eller inte. Anonyma tentamina är därför rätt väg att gå, och nästa steg för att säkerställa en jämlik och rättssäker bedömning av en students prestation.  

Anonyma tentamina är även ett led i att kvalitetssäkra utbildningen, oavsett vid vilket universitet eller högskola en väljer att studera vid. Särdragen och det olika arbetssätt som råder vid Sveriges alla lärosäten är en viktig del för att göra varje lärosäte unikt och locka studenter med olika bakgrunder. 

Dock är det viktigt att kvalitén är densamma. Att studenterna efter examen har samma kompetenser och kunskap, men att sättet på vilket dessa förmågor skapas bör förbli olika för att bibehålla den variation svensk utbildning på högre nivå har.  

Studentens vänskap med läraren och hur studenten uppfattas på föreläsningar kan påverka resultatet på tentamen. Något att komma ihåg är att även lärare är människor och inte känslolösa robotar. Den mänskliga faktorn vid en rättning kan avgöra om en student får underkänt, godkänt eller väl godkänt.  

Det är konstigt att anonyma tentamina inte är standard vid alla universitet och högskolor. Att administrationen av anonymitetskoder skulle bli alltför betungande för vissa instanser för högre utbildning känns vagt. 

Risken att bedömningen inte blir jämlik är inte värd att ta bara i syfte att minska det administrativa. Digitaliseringen och den tekniska utvecklingen kommer minska risken att anonymitetskoder blandas ihop, men även underlätta och förenkla administrationen. 

Låt rättningen av tentamina eventuellt ta lite mera tid, och säkerställ en objektiv rättning. Detta är ett litet men betydelsefullt steg för en mer jämlik, rättvis och konkurrenskraftig utbildning.

För många är det en självklarhet att tentamina skrivs anonymt, vilket borde vara en självklarhet för alla. Verkligheten är tyvärr en annan. 

Anonyma tentamina är en del i arbetet för att svensk utbildning på högre nivå ska hålla samma kvalité, oavsett vid vilken institution studenten studerar.

Mattias Åberg
William Friman
Amos Friedman

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.