1 av 2
- Foto: Svenska Dagbladet
Jonathan Ekström​.
2 av 2
Jonathan Ekström​. - Foto: Privat

Ärligt talat killar, det räcker nu – när ska vi börja ta ansvar?

Jonathan Ekström​: "Nu har jag förstått begreppet 'alla män är potentiella...' "


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jonathan Ekström är 21 år gammal, bor i Vänersborg och jobbar som CNC-operatör. 

Jag vet att vissa av er kommer att tycka att detta är ett uttjatat ämne. Jag har själv varit där och tänkt i likadana banor. 

Men håll i hatten nu. Anledningen till att jag valt att skriva om just detta ämne är för att det för ett tag sedan skedde mot en i min närhet, och nu har jag förstått begreppet "alla män är potentiella...". 

Kvinnor blir utsatta för våldtäkt och sexuella trakasserier var de än går. På krogen, på väg till och från affären, på joggingturen, på arbetsplatsen, till och från jobbet eller skola. Ja, ni förstår poängen. 

Och det verkar ju som att detta problem aldrig kommer att få ett slut. Men vad är då lösningen? Jo, den är simpel och helt enkelt felfri. 

Vi män måste börja ta ett gemensamt ansvar. Vi måste kunna prata om att det är just män som begår dessa handlingar. Den gemensamma nämnaren här har inte med etnicitet eller religionstillhörighet att göra, vilket vissa i många fall vill påstå. 

Den gemensamma nämnaren är män. Därför måste vi män börjar bete oss rätt. Jag ska ge er ett par exempel.

1. Efter en utekväll med vännerna ser ni en kvinna som går ensam hemåt mitt i natten. Hon börjar bli stressad och rädd för att ni råkar gå ett par meter bakom. Ge henne då utrymme och håll avstånd för att visa att ni inte är farliga. 

2. Om ni hör en kollega eller vän lägga en kommentar om en kvinnas kropp utan hennes tillåtelse, säg ifrån. 

3. Om ni ser tafsande, antingen på arbetsplatsen eller på skolan, säg ifrån. 

4. I alla fall där någon blir illa behandlad, stå helt enkelt upp mot det onda. Nu vet jag att ni tänker "inte alla män", och nej, det vet jag om, men faktum är ju att det är störst majoritet män som begår dessa handlingar. Och vi som är "goda" bör gå ihop och stå upp för kvinnorna. För det förtjänar de.

Jonathan Ekström

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.