Rasmus Driving anser att public service inte längre fyller någon funktion, och dessutom har en politisk agenda.
1 av 3
Rasmus Driving anser att public service inte längre fyller någon funktion, och dessutom har en politisk agenda. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN
Rasmus Driving.
3 av 3
Rasmus Driving. - Foto: Privat

Public service har förbrukat sin trovärdighet – lägg ner!

Rasmus Driving​: "Public service har förbrukat sin trovärdighet och är en kraft inom svensk media som i framtiden skulle kunna nyttjas för fel ändamål."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Rasmus Driving är 18 år, bor i Tyresö och är ordförande för MSU NTI Odenplan.

Under den senaste tiden har public service diskuterats mycket, förslaget har varit att 2019 införa en skatt för att finansiera public service som skulle kosta svenska skattebetalare ungefär 1300 kronor mer i skatt varje år. 

Public service har spelat ut sin roll i det svenska samhället. Istället för att införa fler skatter borde vi privatisera hela public service och se om de olika plattformarna kan stå på egna ben. 

En anledning till att public service finns är för att erbjuda information och underhållning till alla människor i samhället. Den här idén hade viss legitimitet för 50 år sedan men med internets utveckling har behovet minskat. 

Idag har alla som har tillgång till public service, tillgång till samma information genom internet. Det finns helt enkelt ingen rimlig anledning till att fortsatt driva public service kanalerna i syfte att säkra människors tillgång till en bred variation av program. 

En annan viktig anledning till att privatisera public service är att de inte längre lever upp till kravet om politisk neutralitet. En studie genomförd vid Göteborgs universitet 2011 fann att uppemot 80 procent av de anställda på SVT röstar på Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet eller Feministiskt Initiativ. 

Problemet med detta är egentligen inte hur dessa människor röstar, utan att SVT låter sina anställdas åsikter lysa igenom i den slutgiltiga produkten som publiceras på internet eller visas i TV. 

Ett exempel på detta är Janne Josefssons politiska granskningar. För några år sedan granskade han extremhögern och blev hyllad av sina kollegor på SVT men när han skulle granska extremvänstern blev han istället kritiserad och ifrågasatt. 

De främsta argumenten för public service är hög standard och politisk neutralitet men det fungerar sällan i praktiken. Förutom att public service inte längre har någon roll i media, att det är vinklat och inte är politiskt neutralt finns dessutom principiella problem med public service som idé. Att staten ska lägga sig i media är fel. 

I en framtid som kan komma att karaktäriseras av en väg till träldom måste politiken hålla sig utanför det fria ordet. Det är där dess inflytande kan komma att göra som mest skada om det missbrukas av den politiska makten. 

Hur mycket makt vill vi att staten ska ha över individen? Det brukar påstås att public service har en mycket bra politisk rapportering. Samtidigt som det går att förstå tanken bakom detta finns det ingen anledning till varför privata medieaktörer inte kan göra ett lika bra jobb. 

Som tidigare nämnts är inte public service neutralt på det sätt det är ämnat att vara. Det farliga är att många tror att public service är neutralt medan det är långt ifrån att vara det. 

Public service har förbrukat sin trovärdighet, spelat ut sin ursprungliga roll och är en kraft inom svensk media som i framtiden skulle kunna nyttjas för fel ändamål. 

Är det inte bättre att låta public service gå ut på den kommersiella marknaden och slopa den statliga anknytningen?

Rasmus Driving

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.