Tomas Tobé (M) och Benjamin Dousa (MUF) anser att kampen mot ungdomskriminalitet stavas fler poliser – inte fler lagliga graffitiväggar.
1 av 5
Tomas Tobé (M) och Benjamin Dousa (MUF) anser att kampen mot ungdomskriminalitet stavas fler poliser – inte fler lagliga graffitiväggar. - Foto: Privat/Privat/TT/TT
2 av 5
- Foto: Vilhelm Stokstad/TT
3 av 5
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tomas Tobé (M).
4 av 5
Tomas Tobé (M). - Foto: Privat
Benjamin Dousa (MUF).
5 av 5
Benjamin Dousa (MUF). - Foto: Privat

Tobé och Dousa: Vi behöver fler poliser – inte fler graffitiväggar

Tomas Tobé (M) och Benjamin Dousa (MUF): "Det handlar om att prioritera. Vi behöver fler poliser, inte fler lagliga graffitiväggar."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Otryggheten bland unga ökar. Allt fler oroar sig för att gå ut sent om kvällarna i sitt eget område. Situationen kräver nu mer än kommunala graffitiväggar. Trygghet är en frihetsfråga, och hot mot ungas frihet ska tas på största allvar. 

Moderaterna prioriterar att säkra tryggheten där den är som mest hotad, särskilt bland unga och i våra utsatta områden. 

Ungdomar är i dag överrepresenterade i statistiken över brottsmisstänkta. I fjol utgjorde gruppen unga mellan 15-20 år var femte brottsmisstänkt. 

Även bland antalet lagföringar är unga överrepresenterade. Siffrorna är alarmerande. Men endast ett fåtal unga står för majoriteten av brottsligheten, och det är just där insatserna behövs. Utvecklingen måste brytas. 

I sin rapport om allvarlig organiserad brottslighet beskriver Polisen att unga personer i utsatta områden löper stor risk att involveras i brottslighet. Polisen befarar också att antalet aktörer inom organiserad brottslighet på sikt kan öka. Det får vi inte acceptera. 

Moderaterna går därför fram med den största satsningen på lag och ordning på över 20 år, och vi gör särskilda satsningar mot ungdomsbrottsligheten. 

Moderaterna vill se 10 000 fler polisanställda och högre löner för Sveriges poliser. Det är naivt, som regeringen verkar tro, att Sverige ska kunna nå målet om fler och bättre poliser utan att göra en lönesatsning. 

Polisen behöver dessutom bättre verktyg och en effektivare organisation för att kunna fokusera på sina kärnuppgifter: att ingripa mot, utreda och klara upp brott. 

Alla brottsoffer, oavsett ålder, ska tas på allvar när de ringer till polisen, inte mötas av att utredningen direkt läggs ned eller prioriteras bort. 

Den senaste tidens uppgifter om att sexualbrottsutredningar läggs på hög är särskilt oroande, eftersom det riskerar leda till att fler unga som utsatts för övergrepp inte vill eller vågar göra en polisanmälan. 

Vi ser också hur kriminella gäng stjäl unga människors möjlighet till sociala resor. Framtidsdrömmar ersätts med knarklangning och utanförskap. Därför behövs tidiga insatser riktade mot unga som av olika anledningar riskerar att hamna snett. 

Jobb, skola och kvalificerat socialt arbete är betydligt viktigare än regeringens höjda bidrag och kommunala graffitiväggar. 

Varje ung människa som vi räddar från kriminalitetens bana är inte bara en ekonomisk vinst för samhället, utan först och främst en vinst för den enskilda individen. 

Samtidigt kan sociala problem aldrig vara en ursäkt för brottslighet. För att vända utvecklingen behövs dels samhällets stöd till unga i riskzonen, dels kraftfulla åtgärder och straff som faktiskt svarar mot brottens allvar.

Moderaterna vill därför slopa straffrabatten för unga, men vuxna, lagöverträdare mellan 18 och 21 år. Den som är vuxen nog att begå ett brott ska också behandlas som vuxen av rättsväsendet. 

Moderaterna vill även att den som återfaller i brott ska straffas betydligt hårdare än i dag och att brott inom ramen för kriminella gäng ska leda till dubbla straff. Så kan samhället låsa in de personer som är riktigt farliga för allas vår säkerhet. 

Med 10 000 fler polisanställda och högre polislöner, tidiga ingripanden mot ungdomsbrottslighet och skärpta straff tar Moderaterna hotet mot ungas frihet på allvar. 

Det handlar om att prioritera: fler poliser istället för fler graffitiväggar, och höjda polislöner i stället för höjda bidrag. 

Tomas Tobé, 
rättspolitisk talesperson (M) 

Benjamin Dousa
förbundsordförande (MUF)

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.