Leia Nordin, Erik Svensson
Leia Nordin och Erik Svensson menar att det är ohållbart att hålla tummarna och hoppas att teknologiska framsteg ska rädda oss. - Foto: Privat/TT

Feministiskt initiativ: Ren fantasi att ny teknik löser klimatpåverkan

Feministiskt initiativ: "Visst lockar tanken att det hela ska lösa sig med ny teknik, så att vi kan flyga med gott samvete, men vi måste ta hänsyn till verkligheten."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De senaste veckorna har det pågått en viktig diskussion om flygets framtid. Trots all kunskap om flygets enorma klimatpåverkan finns det fortfarande tunga röster som berättar att vi inte behöver minska vårt flygande. Nu senast var det Centerpartiets partiledare Annie Lööf som menade att med biobränslen i tanken kan vi rentav flyga mer.

Visst lockar tanken att det hela ska lösa sig med ny teknik, så att vi kan flyga med gott samvete, men vi måste ta hänsyn till verkligheten. Att sätta hela sitt förtroende till framtida innovationer är mer än bara teknikoptimism, det är ren fantasi. 

Forskningen visar att biobränsle i tanken och effektivare motorer helt enkelt inte räcker när flygandet ökar mer och mer.  Detta är kunskap som få politiker saknar idag, de bara väljer att ignorera den.

I ett större perspektiv handlar det om mer än bara flyget. I nästan samtliga klimatfrågor hörs samma politiker upprepa detta budskap att vår livsstil och konsumtionsnivå inte är problemet, utan hänsyn till vad forskningen visar. Istället för att äta mindre kött behöver vi bara äta mer svenskt kött, och istället för att minska bilkörandet kan vi bara skaffa miljövänligare bilar. De lösningar som föreslås kräver sällan att vi ändrar vårt beteende, och aldrig någonsin att vi ska konsumera mindre.

Politiker som inte vågar tala om märkbara förändringar saknar trovärdighet i klimatfrågan och verkar inte förstå situationens allvar. Det behövs en ärligare utgångspunkt i samhällsdebatten, som erkänner att vi omöjligt kan vända klimatutvecklingen utan att ändra alls på hur vi lever. Det behöver inte betyda en lägre levnadsstandard, men tveklöst andra vanor. I många fall, och med rätt politik, kan omställningen rentav ge oss en högre livskvalitet.

För miljontals människor världen över finns inte längre valet att behålla eller ändra sina vanor. Extremväder, förstörda skördar och höjda havsnivåer har redan fattat det beslutet åt dem. Världen står inför en radikal förändring, men här i Sverige leder det ändå inte till några radikala politiska förslag. Istället får vi falska löften att vi kan fortsätta leva som vi gör och att just vi ska slippa anpassa oss. Det är inte bara osolidariskt, det är också orealistiskt.

Vi tror inte det främst är allmänheten som är ängslig inför mer offensiva klimatåtgärder, utan att det är politiken som hamnat på efterkälken. Den politiska oviljan att agera innebär inte bara ett hot för klimatet, utan också att ett orimligt stort ansvar hamnar på enskilda individer att lösa våra gemensamma problem. 

Det vi behöver är kraftfulla initiativ som vågar utmana den outtalade regeln att klimatåtgärder måste lämna oss alla mer eller mindre opåverkade.

Att fortsätta hålla tummarna och hoppas att teknologiska framsteg ska rädda oss är ohållbart. Ingen kan förneka att forskare, ingenjörer och innovatörer har en viktig roll att spela, men det som i slutändan avgör vår framtid är hur vi tillsammans bestämmer att samhället ska se ut. 

Det är vad klimatpolitiken behöver handla om.

Leia Nordin,
Ordförande Feministiskt initiativ Uppsala

Erik Svensson,
Feministiskt initiativ Uppsala

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.