Lars Beckman
Lars Beckman ställer sig frågan om medierna verkligen ska medverka till svarta pengar i Sverige. - Foto: TT/TT/TT

Lars Beckman (M): SVT bör väl inte betala smutsiga tipspengar Jan Helin?

Lars Beckman (M): "Det är sannolikt kvällstidningarna som idag har den största budgeten för skattefria tipspengar och det vore djupt olyckligt om även SVT Nyheter börjar betala ut tipspengar systematiskt."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På många olika områden så arbetar vi för att täppa till svarta pengar i vår ekonomi men på ett område förs det ingen politiskt debatt alls – och det är mediernas tipspengar som betalas ut till de som kontaktar en redaktion med en nyhet. Det kan exempelvis handla om blåljuspersonal som finansierar sina semesterresor med tipspengar från kvällstidningarna. Eftersom det är källskydd på tipsare så skickas ingen kontrolluppgift till Skattemyndigheten och en utbetalning blir därför skattefri. En helt svart ekonomi i Sverige 2018. 

I spåren av SVT Uppdrag Granskning program rörande mordet på Olof Palme kommer det fram att ett antal olika medier betalade den frikände Christer Pettersson för olika intervjuer. Den välkände journalisten Robert Aschberg konstaterar helt frankt att det var kommersiellt gångbart att betala flera hundratusen kronor till Pettersson. Andra medier betalade också betydande belopp.

Anmärkningsvärt är att även statstelevisionen SVT betalade Christer Pettersson för en intervju. Vad fanns det för kommersiellt gångbart i en intervju med Pettersson för en statlig tv-kanal? 

Frågan är då hur det ser ut idag? Är rimligt att vi har ett system där medier kan betala ut svarta ersättningar för att få tips från viktiga yrkesgrupper som är anställda för att skydda samhället? Jag tycker att det är tveksamt att en kvällstidning kan finnas på plats samtidigt som polisen gör ett viktigt tillslag. Det går inte att undgå tanken på att det kan finnas svarta ersättningar i bakgrunden till enskilda poliser. Jag vill betona att det förmodligen är ett fåtal individer inom polisen i främst storstäder som har använt det här systemet, men likväl väcker det frågetecken. 

Jan Helin har lett arbetet på Aftonbladet i många år som högsta chef. Inte minst under valåret 2014 hade han som chef på Aftonbladet en mycket framgångsrik kampanj – Det nya hårda kalla Sverige – som gick helt hand i hand med (S) budskap under valåret. Nu är Jan Helin en av de högsta cheferna på statstelevisionen SVT. Konsekvenserna av hans anställning på SVT och om det även kommer att påverka valrörelsen får vi självklart utvärdera efter valet men det går inte undgå tanken på att han vill upprepa sin, ur arbetarrörelsens perspektiv, succé från 2014.

Det är sannolikt kvällstidningarna som idag har den största budgeten för skattefria tipspengar och det vore djupt olyckligt om även SVT Nyheter börjar betala ut tipspengar systematiskt. Arbetssättet borde inte vara främmande för en tidigare kvällstidningschef. 

När jag gjorde prao på GD i Gävle en dag som journalist så frågade jag redaktionsledningen om hur en kvällstidning kunde vara först med lokala nyheter från Gävle ibland och då var svaret att det beror på att de betalar ut tipspengar och då väljer vissa att kontakta dem istället för lokaltidningen. 

Det minsta vi borde kunna göra är att kräva att det dras 60 procent i skatt på tipspengar och att medierna betalar in i klump till Skatteverket utan koppling till personnummer, för inte vill väl våra medier medverka till svarta pengar i Sverige?

Lars Beckman
Riksdagsledamot (M) 

SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.