Hand som stoppar ner röstsedel i valurna, valet 2014
Låt politiska partier kampanja på skolor, menar Sofia Höglund och Timothy Chapman, MSU. - Foto: Privat/TT

Politiska partier portas från skolan – drabbar förstagångsväljare

MSU: "Rädsla för att väcka provokation får aldrig bli en skygglapp för rektorer, för att undvika sitt demokratiska ansvar. Första gången en nybliven 18-åring möts av politiska samtal ska inte vara på valdagen."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Om ett halvår kommer valrörelsen vara i full gång och för många unga är det första gången de köar till valurnan. En del kommer ha stött på politiska partier tidigare, men för alldeles för många kommer valet vara deras första möte med politiska partier och politiska samtal. 

I dessa fall kan det handla om att de gått på en skola där ungdomsförbund aldrig välkomnats att kampanja och där de som elever aldrig fått möjlighet att delta i politiska samtal. Så borde det inte vara. Det är dags att fler rektorer börjar uppmuntra samhällsengagemang genom att bjuda in politiska partier och ungdomsförbund till sina skolor.

I en samhällsdebatt som allt mer präglas av polarisering och twittrade ställningstaganden på 280 tecken måste vi våga skapa utrymmen för politiska samtal. Forum där frågor inte tvingas vara absolut svarta eller vita utan där även utrymme för gråskalans nyanser finns. Skolan ska vara ett forum för diskussion och utveckling. Så borde även vara fallet för politiska diskussioner.

Besök av partier minskar också avståndet mellan elever och politiska makthavare. När allt fler människor upplever sig osedda och bortglömda av politiken måste skolan fundera på hur detta upplevda avstånd kan minska hos nästa generation. Ett mycket konkret sätt att skapa dialog kan vara att släppa in ungdomsförbunden över tröskeln. Genom kampanj och debatt skapas möjlighet till samtal mellan elever och politiker.  

Dessutom förutsätter ett högt valdeltagande kännedom om att politik är någonting värt att ta ställning i. Genom att uppmuntra till politisk diskussion och åsiktskonfrontation på skolor, kan även en politisk medvetenhet väckas hos den elev som annars inte hade tagit sig för att gå till valurnan. 

Att låta politiska partier kampanja på skolor kan alltså bidra till en högre grad av engagemang i de demokratiska processer vi har i Sverige.

I slutändan är skolan den plats där unga ska förberedas inför det vuxenliv som väntar. 
Därför får rädsla för att väcka provokation aldrig bli en skygglapp för rektorer, för att undvika sitt demokratiska ansvar. Att uppmuntra till engagemang genom att släppa in politiska ungdomsförbund, låta elever diskutera, fundera och skapa oenighet, utgör demokratins DNA. 

Första gången en nybliven 18-åring möts av politiska samtal ska inte vara på valdagen.  

Timothy Chapman,
O
rdförande för Moderat Skolungdom i Stockholm

Sofia Höglund,  
Vice ordförande för Moderat Skolungdom i Stockholm

Val
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.