Henrik Rosvall, Kim Borgström, Elin Helander, Stina Söderqvist
Kvinnors ekonomiska självförtroende än signifikant lägre än mäns. Det skriver bland andra Henrik Rosvall, grundare Dreams. - Foto: TT/Privat

Kvinnor har lägre ekonomiskt självförtroende än män – bryt mönstret

Henrik Rosvall, grundare Dreams: "Alla kan inte spara 100 000 kronor. Och de som faktiskt skulle kunna göra det har inte nödvändigtvis självförtroende nog att tro att det kan gå. Det måste förändras."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är inte bara det vi har i plånboken som spelar roll när det kommer till pengar och sparande. Även tron på vår egen förmåga är avgörande för att vi ska lyckas, och forskning visar att självförtroendet har större påverkan på vår ekonomi än vad vi tidigare har trott. 

Samtidigt ser vi att kvinnor har lägre ekonomiskt självförtroende än män. Detta måste ändras.

Ekonomi har alltid varit en central del av den feministiska kampen. Från 60- och 70-talens strid för rätten att arbeta heltid och möjlighet till ordentlig barnomsorg, till dagens debatt. Att få samma lön för samma arbete som manliga kollegor, att dela och kompensera föräldraledighet och VAB-dagar på ett sätt som inte låter
50 procent av föräldrarna hamna på den ekonomiska efterkälken. Att inte fördela hushållsutgifter så att den ena står för förbrukningsvaror medan den andra betalar kapitalvaror. 

Och såklart, Birgitta Olssons famösa fuck off-kapital. Såklart borde alla kvinnor ha tillräckligt mycket pengar för att känna att de kan göra slut med dåliga relationer och kassa arbetsplatser. Men pengar är bara en sida av det myntet - den andra är känslan av att faktiskt ha kontroll över sin egen ekonomi, och självförtroendet att veta att man kan påverka den.

Sparade pengar innebär frihet och självständighet att fatta egna beslut, att följa sitt hjärta och magkänsla och leva livet på sina egna villkor. Det kan alla som sett en väninna, dotter, mamma, eller syster våndas över att få livet att gå ihop om hon separerar eller säger upp sig, skriva under på. Men hur gärna man än skulle vilja slänga på one-size fits all lösningen ”100 000 i fuck off-kapital” på alla kvinnor är det inte riktigt så enkelt. 

Alla kan inte spara 100 000 kronor. Och de som faktiskt skulle kunna göra det har inte nödvändigtvis självförtroende nog att tro att det kan gå. 

Lågt ekonomiskt självförtroende yttrar sig bland annat i att man tar mindre risker på börsen, fattar färre aktiva beslut gällande pensionssparande och accepterar orättvisa ekonomiska fördelningar i partnerrelationer. 
Detta kombinerat med faktorer som ojämn fördelning av hemmaansvaret och oskäliga löneskillnader utgör en nedåtgående spiral som cementerar skillnaderna mellan mäns och kvinnors sparkonton. 

En studie visar att kvinnors ekonomiska självförtroende än signifikant lägre än mäns. Men det behöver inte vara så. Det går att förändra och det behöver förändras snarast. Istället för att fortsatt fokusera meddelandet på att alla kvinnor ska spara ihop till 100 000 bör vi fokusera på att sänka trösklarna som i dag hindrar dem att nå dit. 

Studier visar samtidigt att utbilda inom ekonomi inte alltid är den enda vägen, det kan till och med sänka självförtroendet hos kvinnor. Vi måste således hitta fler vägar för att råda bot på problemet. På Facebook har grupper startats där enbart kvinnor samlas för att prata privatekonomi och nästan
100 000 kvinnliga medlemmar har på kort tid anslutit till en av de största grupperna för att hjälpa och inspirera varandra. 

Förra året syntes en rekordökning av unga investerare på börsen och den största ökningen stod unga kvinnor för. När kvinnorna väl kommer igång med sparandet höjs deras ekonomiska självförtroende snabbt. Efter en tid uppger en signifikant andel att de är mer stolta över hur de hanterar sina pengar och att tanken på deras ekonomi ger dem energi snarare än oro som tidigare. Allt detta är absolut grundläggande för att våga ta kontroll över och känna att man kan påverka sin ekonomi. 

Vi måste jobba ännu hårdare på att sänka trösklarna för att komma igång med ett sparande. Vi behöver fortsätta skapa inkluderande och trygga miljöer att prata privatekonomi, och vi måste fortsätta lyfta fram förebilder. ”Kan hon så kan jag”. Allt detta förändrar över tid normer, och det är precis vad vi behöver göra.

Om fler kvinnor ges möjligheten att vara stolta över sitt sparkonto kommer fler kvinnor också spara ihop till sitt eget fuck off-kapital.

Henrik Rosvall
Grundare Dreams

Kim Borgström,
Content manager Dreams

Elin Helander
Forskningschef och författare Dreams

Stina Söderqvist
Forskare Dreams

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behöver kvinnor få bättre ekonomiskt självförtroende?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.