Katt som tittar på ID-chip
Camilla Björkbom menar att det är dags att införa obligatorisk ID-märkning och registrering av katter. - Foto: Privat/TT

Kräv obligatorisk ID-märkning – hemlösa katter lider i onödan

Camilla Björkbom, Djurens rätt: "De krafter som arbetar på fältet jobbar i motvind så länge det inte finns lagkrav på att alla katter ska vara ID-märkta och registrerade."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I vår kommer tusentals kattungar att födas till en oviss framtid präglad av lidande, smittor, sjukdom, ohyra och svält. Många kommer inte att överleva längre än ett halvår, men tillräckligt många överlever för att nya katter ska fortsätta att födas i hemlöshet. Hemlösa katter som är okastrerade kan snabbt bilda stora och växande kolonier där situationen snabbt blir ohållbar. 

De senaste åren har Djurens Rätt finansierat flera projekt för att hjälpa hemlösa katter, men de krafter som arbetar på fältet jobbar i motvind så länge det inte finns lagkrav på att alla katter ska vara ID-märkta och registrerade. 

Antalet hemlösa katter uppskattas till omkring 150 000 i Sverige och katthemmen och de ideella insatserna räcker inte till. 

Vi vet att det går att lösa problemet med hemlösa katter, men vi kan bara göra det om våra politiker hjälper till och inför krav på att katter ska vara ID-märkta och registrerade. Det är bra att regeringen i förslaget till ny djurskyddslag vill införa ett förbud mot att överge djur, men det är många som arbetar med hemlösa katter som känner besvikelse över att regeringen föreslår att ett obligatoriskt krav på ID-märkning och registrering av katter ska utredas ytterligare. Under den tiden hinner många fler katter gå stort lidande till mötes, helt i onödan. 

Arbetet som vi förespråkar för att hjälpa katterna heter TNR-M (trap, neuter, return och manage). På svenska översätts det till fånga in, kastrera, återplacera och sköta om. Arbetet enligt går ut på att de hemlösa katterna i en koloni fångas in, veterinärbesiktigas, kastreras och ID-märks. Kattungar och vuxna katter som kan omplaceras får nya hem medan katter som är friska, men förvildade, släpps tillbaka i sina gamla revir efter kastrering. 

Katterna lever sedan i en stabil grupp i sina revir där de får daglig tillsyn och mat av volontärer. Även skygga katter som släppts tillbaka känner igen volontärerna och kommer när det är matdags så att matarna kan se om någon katt har blivit sjuk eller skadad och behöver fångas in. Katterna ges också skydd mot regn och vind i egna små hus. 

TNR-M är en del i en långsiktig lösning av problemet med hemlösa katter och en metod som, förutom att den respekterar katternas liv också är mer effektiv än massavlivningar. En del katter hålls i en TNR-M koloni resten av sina liv, men metoden kan också vara en tillfällig lösning för att förhindra att fler kattungar föds i väntan på att katterna får plats på katthem. Så har man till exempel jobbat i ett av de projekt som Djurens Rätt i flera år finansierat utanför Stockholm.

Kastreringsprojekten är ett sätt att hantera en ohållbar situation alltmedan ideellt engagerade går på knäna för att hjälpa, men den helt grundläggande åtgärden för att lösa problemet med hemlösa katter och förhindra deras lidande är att det blir obligatoriskt att ID-märka och registrera sin katt. Precis som det finns ett hundregister behöver det finnas ett kattregister i Sverige. 

Vi vädjar till Sveriges riksdag att införa obligatorisk ID-märkning och registrering av katter när ni behandlar och röstar om den nya djurskyddslagen.

Camilla Björkbom,
Förbundsordförande Djurens Rätt

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.