Behövs det fler poliser i samhället?
Ante Tepic anser att det måste investeras mer i oss människor för att nå ett bättre samhälle. - Foto: Privat & TT

Vi behöver inte fler poliser - vi behöver färre kriminella

Ante Tepic: "Våra ideal måste ändras och våra värderingar omprioriteras om vi ska ha ett mänskligare samhälle; vi är den enda varelsen som tappat sitt ursprungliga väsen."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är sedan innan känt att ett problem kan lösas på två sätt; antingen tar man itu med konsekvenserna – vilket är jobbigt och ineffektivt – eller så eliminerar man orsakerna, vilket genomgående är att föredra. 

I vår strävan efter upprättandet av det säkra och trygga samhället, är det mycket i diskussionen som kretsar kring antalet poliser om och dessa behöver bli fler. 

På det här sättet ger vi oss inte på det som föreligger problemet, utan vi försöker bemästra utmaningen med otrygghet och brottslighet genom att tampas med följderna. 

Istället måste vi skifta fokus och satsa på att det finns färre kriminella. Mer måste investeras i människorna och mindre i maskiner och apparater. Vi har lyckats bygga fina höghus och smarta mobiler, men vi är allt mer inmurade i storstäderna bakom stängsel och vi kommunicerar allt sämre i den reella världen. 

Våra ideal måste ändras och våra värderingar omprioriteras om vi ska ha ett mänskligare samhälle; vi är den enda varelsen som tappat sitt ursprungliga väsen. 

Hur har vi människor lyckats skapa en omänsklig värld? Det är knappt något konstigt med meningen när man säger den, men föreställ er att vi vaknar en morgon och ser att fåglarna skapat en ”icke-fågel-värld”. Så onaturligt som det hade varit, är det att vi människor skapat omänskliga samhällen.

Hur investerar vi mer i människorna då? Precis som vi investerar i allt annat – med tid. Vi måste först och främst investera i att bilda oss själva, läsa om vår tradition och kultur, för att bättre kunna första andra traditioner och kulturer. 

Redan för 2 500 år sedan talade Konfucius om hur viktigt det är med bildning för att kunna upprätta ett konstruktivt och ordnat samhälle. När vi är harmoniska inombords kan vi förhålla oss som människor gentemot andra genom att respektera dem och deras ägodelar. 

Således måste vi förändra vårt inre för att vårt yttre ska bli bättre. 

Ett annat sätt är att lyfta fram gedigna förebilder; vilket samhälle kan vi förvänta oss om de största stjärnorna på teve är dem som dödar mest? 

Det finns å andra sidan otroliga berättelser där folk räddar livet på andra och kanske till och med betalar med sitt eget liv – dessa måste lyftas fram och hyllas. 

Vad vi sår, det kommer vi skörda.  

Ante Tepic,
Masterstudent i Statsvetenskap

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.