Den 29 maj firades Veterandagen
Sveriges Veteranförbundet skriver om de inhemska tolkarna som lämnas kvar i krigsländer efter slutförda insatser. - Foto: Niklas Björling, Kim Svensson & TT

Sveriges Veteranförbund: Fortsatt osäkerhet för skyddsvärda tolkar

Sveriges Veteranförbund: "När de svenska veteranerna har åkt hem lämnas tjugotalet tolkar kvar och går en osäker framtid till mötes"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

2016 konstaterade Migrationsdomstolen att de lokalanställda tolkar som tjänstgjort med Försvarsmakten i Afghanistan ansågs ha en ”särskild anknytning” till Sverige och kunde därför beredas uppehållstillstånd i enlighet med Utlänningslagen 5 kap. 3 a §. 

Men än så länge har inget hänt från myndighetshåll och regeringen tiger still trots ett till synes starkt engagemang under tiden de satt i opposition. Nu kräver den veteranförbundsledda kampanjen Tolkarna att regeringen sätter ner foten gentemot myndigheterna, i anslutning till Veterandagen och avslutningen av Gula Bandet-månaden.

När de svenska veteranerna har åkt hem lämnas tjugotalet tolkar kvar och går en osäker framtid till mötes. De och deras familjer får ofta ta emot hot från upprorsmän som ser dem som landsförrädare. 

De har varit helt oumbärliga för Sverige under insatsen (ISAF) men lever otryggt när insatsen avslutats, helt och hållet på grund av att de arbetat med den svenska försvarsmakten.

I samband med att basen i Mazar-e-Sharif överlämnades till afghanska staten 2014 fick 21 tolkar och två lokalanställda vakter asyl som kvotflyktingar efter stora mediala påtryckningar. Men fortfarande finns ytterligare ett tjugotal tolkar som enligt Migrationsdomstolen har rätt att få sina ärenden prövade. 

När Socialdemokraterna satt i opposition engagerade de sig ordentligt i tolkarnas framtid. I motion 2013/14: Sf366 var de väldigt kritiska till alliansregeringens brist på ansvar för tolkarna. De frågade sig varför tolkarna ”som under svåra omständigheter och trots personlig risk har möjliggjort det uppdrag som vi har anförtrott våra trupper i Afghanistan, inte kan betraktas ha en sådan särskild anknytning till Sverige att de bör beviljas uppehållstillstånd före inresan hit, i enlighet med gällande rätt.”

Nu har Socialdemokraterna regerat i snart fyra år, men tyvärr vill regeringen inte bistå tolkarna som är kvar, trots att de gav sken av att vilja det när de var i opposition och trots att det enda Utrikesdepartementet och Migrationsverket behöver göra är att följa lagen.

Rådande lagstiftning är nämligen fullt tillräcklig för att ge tolkarna uppehållstillstånd redan före inresa till Sverige genom Utlänningslagen 5 kap. 3 a §. I och med domen i Migrationsdomstolen har domstolen gjort bedömningen att tolkarna har särskild anknytning till Sverige genom att de jobbat inom svenska försvarsmakten. 

Därutöver fastställde Migrationsdomstolen i oktober 2014 att Europakonventionen var tillämplig i tolkarnas fall och att Sverige därmed hade ett juridiskt ansvar för säkrandet av tolkarnas fri- och rättigheter.

Den Gula Bandet-stödda kampanjen Tolkarna som drivit frågan sedan 2015 har haft effekt. Interpellationer har ställts till statsråd i riksdagen som följd av den uppmärksamhet kampanjen har skapat. 

Kampanjen har bidragit till ett omfattande medialt och politiskt tryck, som också är upprinnelsen till Migrationsdomstolens dom, med laga kraft från mars 2016, som gav kampanjen rätt och konstaterade att tolkarna har rätt att få sina ärenden prövade. 

Vi har sträckt ut en hand till regeringen och bistår den gärna med att hitta en rättssäker lösning men vi kommer inte att sluta driva frågan. 

Den 29 maj firades Veterandagen – i år för första gången som allmän flaggdag. Och under hela maj har vi firat Gula Bandet-månaden för att uppmärksamma och hedra Sveriges veteraner och deras anhöriga. I den sfären ingår självklart även de lokalanställda försvarstolkarna, och därför höjer vi nu på nytt rösten.

Hanteringen av tolkarna har utgjort ett lågvattensmärke för svensk utrikespolitik. Att säkra tolkarnas rätt till prövning är det minsta vi kan göra. Det är varken svårt eller krångligt. Det enda regeringen och berörda myndigheter behöver göra är att följa lagen.

Callis Amid,
Afghanistanveteran och kampanjledare Tolkarna

Anders Ramnerup,
Generalsekreterare för Sveriges Veteranförbund

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om hanteringen av tolkarna?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.